news

Werelddag van Migranten en Vluchtelingen: we vragen om legale toegangswegen en maatregelen voor de jongeren in de landen van herkomst

28 September 2019

MigrantsWorld Refugee Dayhumanitarian corridor

Deel Op

Op de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen voegt Sant'Egidio zich bij de vieringen die over de hele wereld plaatsvinden, om te beginnen die met paus Franciscus op het Sint Pietersplein, waaraan ook vluchtelingen deelnemen die zijn gekomen met de humanitaire corridors.

We hopen dat het thema van migratie wegblijft van emotionaliteit en politieke propaganda, en zich bezig gaat houden met maatregelen voor de middellange en lange termijn, waarvan niet alleen de migranten profiteren, maar ook de samenleving die hen ontvangt. Zoals paus Franciscus schrijft in zijn boodschap voor deze Werelddag: "Niet alleen de zaak van de migranten staat op het spel, het gaat niet alleen om hen, maar om ons allemaal, om het heden en de toekomst van de menselijke familie."
Tegenover een structureel en globaal fenomeen moeten legale toegangswegen bevorderd worden - zoals de humanitaire corridors, die tot nu toe meer dan 2.700 mensen naar Europa hebben gebracht, van wie meer dan 2.000 naar Italië. Ze gaan in tegen mensenhandelaars en bieden de ontvangen mensen direct wegen voor integratie en sociale inclusie. We moeten stilstaan bij de vraag hoe we de jongeren uit landen van waaruit de emigratie naar het noorden plaatsvindt kunnen helpen om hen de toekomst te geven die hen zo vaak wordt onthouden.

DOSSIER OVER DE HUMANITAIRE CORRIDORS