El Dia Mundial contra el maltractament als ancians, també el papa Francesc uneix la seva veu a la de molts altres que demanen: #salvemelsnostresancians. En un tweet, el Papa ha dit: "La pandèmia de #COVID19 ha posat de manifest que les nostres societats no s'han organitzat prou per fer espai als ancians, amb un just respecte a la seva dignitat i fragilitat. Allà on no es cuiden els ancians, no hi ha futur per als joves".
Sant'Egidio celebra aquest Dia Mundial a tots els països en què està present i rellança la recollida de firmes de la crida internacional "Sense ancianos no hi ha futur – Per "rehumanitzar les nostres societats" – Contra una "sanitat selectiva". El manifest, els primers firmants del qual són Riccardi, Prodi, Habermas, Sachs, González, Pöttering, Zuppi, Bokova, De Rita i altres destacats noms europeus i de la resta del món, en els darrers dies ha tingut l'adhesió de desenes de milers de ciutadans juntament amb noves personalitats de diferents àmbits, entre les que hi ha l'arquitecte Renzo Piano o els escriptors Ildefonso Falcones i Susanna Tamaro, entre altres.
La crida neix de l'amarga constatació de l'altíssim nombre de víctimes del covid-19 entre la població anciana, especialment entre les persones que vivien en residències, i proposa un canvi radical de mentalitat que dugui a noves iniciatives socials i sanitàries.
Un informe de l'OMS indicava ja el 2018 que precisament "en les institucions els índexs de maltractament són molt més elevats respecte els ambients comunitaris" i inclouen maltractament de diferents tipus, com "restriccions físiques, privacions de la dignitat, imposició d'execució de tasques quotidianes, prestació insuficient intencionada d'assistència, abandonament i maltractament emocional". La situació s'ha agreujat durant la pandèmica de covid-19, perquè, com és ben sabut, s'ha produït un altíssim índex de mortalitat en residències: quasi el doble respecte els ancians que viuen a casa seva, segons dades de l'Institut superior de sanitat.
Per això el Dia mundial que se celebra avui Sant'Egidio, juntament amb la crida internacional, presenta novament a les administracions estatals i locals la necessitat d'impulsar al més aviat possible un sistema que fomenti la domiciliaritat dels tractaments i de l'assistència per a la població anciana.