Els «Joves per la Pau» és un moviment d'adolescents i joves lligats a la Comunitat de Sant’Egidio.
A moltes ciutats italianes i del món sencer ajuden de forma concreta els pobres i fomenten una cultura de l'amistat i de la solidaritat.
Joves contra l'exclusió dels nens, els ancians i les persones sense llar
Els Joves per la Pau refusen tota forma d'exclusió social: somien una ciutat en què ningú sigui oblidat ni es quedi sol.
S’encarreguen de l'Escola de la Pau, un servei de repàs escolar gratuït amb què ajuden els nens a estudiar i a jugar junts.
Es fan amics dels ancians que viuen en residències i així lluiten contra la solitud. Hi comparteixen part del seu temps fent una festa o una visita. És una aliança entre joves i ancians que pot començar quan els joves són a l'institut.
Van a veure les persones que viuen al carrer per dur-los productes de primera necessitat i per protegir-les. Algú que recorda el seu nom, com a amic, i que escolta, pot salvar la vida de qui no té llar.
La cultura de la pau: el concurs musical i el blog
Els Joves per la Pau fomenten la cultura que passa de «no m'interessa» a «ho porto al cor». Son joves d'institut i universitaris que no es consideren tan petits i insignificants com per no poder canviar el món. Comparteixen el llenguatge de la música amb el concurs Play Music Stop Violence. S'informen sobre el món, reflexionen i debaten de moltes maneres, també a Internet. El blog dels Joves per la Pau s'ha convertit en un espai per parlar de moltes coses, amb més o menys seguiment, però totes decisives per al nostre futur: la pobresa, les guerres i les extraordinàries possibilitats que tots tenim d'ajudar els altres.
Les propostes per als instituts
Els Joves per la Pau presenten aquesta proposta de solidaritat activa a tot tipus d'escoles i instituts. Alguns instituts tenen itineraris que alternen classes i pràctiques. Els voluntaris s'ofereixen per explicar les seves experiències i conviden tothom a participar i tractar diferents temes, amb el suport de testimonis i llibres. Organitzen trobades als centres educatius sobre diversos temes com ara la proposta de voluntariat amb nens, ancians i persones sense llar; l'abolició de la pena de mort; els programes de nutrició i de tractament de la sida a l'Àfrica; la pau a Moçambic; el record de l'extermini; o l'acollida als refugiats a través dels corredors humanitaris.
Amb el pas dels anys aquestes trobades també s'han celebrat a universitats, biblioteques, locals i espais públics.
Moltes vegades, després d'aquestes trobades, els joves se sumen a iniciatives en què poden participar com a protagonistes d'un missatge inclusiu. Organitzen recollides de productes de primera necessitat per als pobres, recollides de joguines, festes a la perifèria, trobades, concerts i exposicions.