news

Marco Impagliazzo doet dringende oproep: "Het noorden van de wereld moet slachtoffers van klimaatverandering in Afrika helpen"

21 Maart 2019

MozambiqueMalawiCyclone Idai

Deel Op

In Mozambique heeft de orkaan Idai honderden slachtoffers en duizenden ontheemden achtergelaten. De situatie in Beira, de zwaarst getroffen stad, is bijzonder kritiek. Het ontbreekt er aan alles, om te beginnen aan drinkwater en aan gezondheidszorg om de gewonden te behandelen. De Gemeenschap van Sant'Egidio is al sinds eind jaren tachtig aanwezig in het land. Sant'Egidio heeft het land bijgestaan op de weg naar vrede en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van gezondheidszorgprojecten (Dream voor de behandeling van aidspatiënten) en van de registratie van minderjaringen (met Bravo!). De Gemeenschap is al begonnen met het inzamelen van hulpgoederen. Het ontbreekt vooral aan medicijnen, kleding en basale voedingsmiddelen als rijst en bloem. Maar er zijn ook machines nodig om het puin op te ruimen en te beginnen aan wederopbouw.

Hulpgoederen worden verspreid via het wijdvertakte netwerk van vele Gemeenschappen van Sant'Egidio verspreid door het land. In Beira hebben veel ontheemden hun toevlucht gezocht tot het Dream-centrum van de Gemeenschap, waar ze eerste hulp kregen. "We verwachten een snel en genereus antwoord vanuit Italië en Europa op de noden van de bevolking. Het ontbreekt hen aan alles – zo zei de voorzitter van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. We moeten een sterk signaal van solidariteit afgeven aan dit volk dat een van de moeilijkste momenten beleeft sinds het einde van de burgeroorlog in 1992. Vooral de meest kwetsbare mensen zijn in gevaar: ouderen, zieken, gehandicapten en kinderen. We doen een beroep op het noorden van de wereld en op elke burger om ruimhartig te zijn en te laten zien dat we deze mensen niet vergeten. Zij lijden onder een tragedie die is veroorzaakt door de klimaatverandering waarop we al te lang geen adequaat antwoord op hebben willen geven."

STEUN ONS MET UW DONATIE

Doneer online