Més de mil joves europeus demanen pau i la fan realitat cada dia als seus països. No només a Itàlia, a França o a Alemanya, sinó també allà on hi ha guerra, com a Ucraïna, amb la solidaritat i l’ajuda concreta als que pateixen. “A Global Friendship for a Future of Peace”, la trobada internacional dels Joves per la Pau, moviment vinculat a la Comunitat de Sant’Egidio, ha viscut avui la seva jornada més intensa. Ha centrat el dia una gran assemblea titulada “En l’amistat hi ha la victòria”, amb testimonis de molts joves, estudiants de secundària i d’universitat, provinents de 13 països europeus i que ha comptat amb la participació del president de Sant’Egidio, Marco Impagliazzo.
“En aquests anys el moviment dels Joves per la Pau ha crescut i ha deixat traça en moltes ciutats d’Europa, d’Àfrica, d’Amèrica Llatina i d’Àsia, donant veu a molts somnis i esperances d’una generació que poca gent escolta”, ha afirmat Impagliazzo. “Haver convertit la pau en bandera i lluita de cada dia és una novetat en el món d’avui, marcat per la lògica imperant de la guerra que només duu a la mort: des de les guerres que es fan amb armes fins les més petites de cada dia que semblen normals i que fan pensar que l’única manera de guanyar és ofendre, cridar, reprendre els altres. Però nosaltres sabem que no es pot donar el pitjor als altres. Als altres, començant pels pobres, hem de donar-los el millor de nosaltres”, va dir per acabar.
Els joves han parlat del que fan durant tot l’any, a les perifèries, amb els infants desafavorits, amb els sensesostre, amb els ancians sols, i també de les seves vacances solidàries, que molts han passat amb els refugiats dels camps de refugiats de Grècia i Xipre. És un gran esdeveniment europeu per la pau que compta amb un gran seguiment, en un temps marcat per guerres terribles com la de Gaza i la d’Ucraïna. I precisament d’Ucraïna (de Kíiv, Lviv, Ivano-Frankivsk i Khàrkiv) hi havia un centenar de joves que van explicar que la solidaritat amb els desplaçats i amb moltes altres persones que pateixen per la guerra és la primera acció que crea pau. També han parlat d’ecologia, de migracions i de pobresa a la ciutat on fa 35 anys va caure un mur, un exemple de la força de la democràcia, del diàleg i de la recerca de vies pacífiques de canvi, i signe d’esperança per al futur.
La tarda del 28 d’agost els joves s’aplegaran prop de la porta de Brandemburg per celebra un acte de commemoració al memorial de les víctimes gitanes sinti i roma que van caure pel nacionalsocialisme, i renovar així el seu compromís de lluitar contra tota forma de violència i racisme.