Dimarts 20 de desembre de 2023 es va firmar un nou protocol d’entesa entre el Ministeri de l’Interior i el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació Internacional d’Itàlia, l’Agència de l’ONU per als refugiats (ACNUR), ARCI, la Comunitat de Sant’Egidio, la Federació d’Esglésies Evangèliques d’Itàlia i INMP, que permetrà que 1500 refugiats i altres persones que necessiten protecció internacional siguin evacuades de Líbia i arribin a Itàlia en un període de tres anys.
El nou protocol és una continuació del primer, de 2021, i renova el compromís que Itàlia va adquirir el 2017 per permetre que arribessin 1400 persones a Itàlia gràcies a mecanismes d’evacuació o a través dels corredors humanitaris.
El projecte beneficiarà persones que s’hagin vist obligades a fugir dels seus països a causa de guerres i de la violència, i que estan temporalment a Líbia. Entre ells hi ha infants, dones víctimes de tracta, persones que han sobreviscut a la violència i a la tortura i persones amb greus problemes de salut, que seleccionarà l’ACNUR, en col·laboració amb la Comunitat de Sant’Egidio, la Federació d’Esglésies Evangèliques d’Itàlia (FCEI) i ARCI.
De les 1500 persones que arribaran a Itàlia, 600 seran traslladades a centres del sistema d’acollida i integració (SAI), a càrrec del Ministeri de l’Interior, mentre que 900 seran acollides per les associacions seguint el model dels corredors humanitaris i seran repartides pel territori nacional: 400 amb la Comunitat de Sant’Egidio, 300 amb ARCI i 200 amb la Federació d’Esglésies Evangèliques.
“Amb la firma d’aquest segon protocol s’obre una via de salvació per a tots els que viuen el malson d’abusos i violència a Líbia, a l’altra riba de la Mediterrània”, ha declarat Marco Impagliazzo, President de la Comunitat de Sant’Egidio. “Posarem en marxa el mateix mecanisme dels corredors humanitaris que ha salvat dels greus perills del mar més de 6500 persones a Europa, amb un model capaç de combinar acollida i integració. Aquí es veu clarament que el nostre país i el nostre continent poden fer front i gestionar un fenomen ―la immigració― de manera eficaç i alhora amb la humanitat que cal”.