Aquest matí hi havia alegria i emoció a l’aeroport romà de Fiumicino per l’arribada de 51 refugiats sirians en un vol regular provinent de Beirut amb els corredors humanitaris impulsats per la Comunitat de Sant’Egidio i per les esglésies protestants italianes, en col·laboració amb els ministeris italians de l’Interior i d’Exteriors. Venen del Líban en guerra. Alguns, de les zones directament afectades per les operacions militars dels darrers dies. Mentre eren rebuts al gran vestíbul de l’aeroport, 42 persones més, que han arribat en el mateix avió, feien transbord a Roma i anaven directament a París, també gràcies als corredors humanitaris. Es tracta de nou nuclis familiars. La majoria (22) són menors. A França tenen la mateixa rebuda i segueixen el mateix itinerari d’integració.
Després d’anys als camps de refugiats de la Becà o en habitatges precaris de la perifèria de la capital libanesa, ara el nou conflicte fa la vida impossible per a unes persones que tenen dret a ser acollides però no tenen ningú que se’n faci càrrec.
Avui s’han vist abraçades entre parents que es retroben, somriures i alguna llàgrima, perquè a partir d’avui comença aquella pau tan desitjada que duu el nom de futur a Itàlia. Els refugiats que han arribat a l’aeroport de Fiumicino seran traslladats a set regions diferents (Calàbria, Campània, Laci, Ligúria, Llombardía, Piemont i Toscana). Els infants es matricularan immediatament a l’escola i els pares aprendran la nova llengua i començaran a treballar. En definitiva, comença per a ells una nova vida.
“La vostra arribada és un gest de pau –ha dit el president de Sant’Egidio, Marco Impagliazzo–. Des d’avui tots som una mateixa comunitat, i us hi donem la benvinguda. Tenint en compte la situació internacional, volem ampliar els corredors humanitaris, perquè són una gran resposta per a vosaltres i també per a nosaltres, per a Itàlia”, ha afegit Impagliazzo, que després ha criticat la recent iniciativa dels centres de retenció d’Albània: “Com més murs s’alcen, més creix la immigració irregular. Com més murs s’enderroquen i més augmenten els fluxos regulars i els corredors humanitaris, més disminueix el patiment dels migrants i l’actuació dels traficants”.
A més del president de Sant’Egidio, han intervingut a la conferència de premsa Pierfrancesco Sacco, del ministeri italià d’Exteriors, i la viceprefecta Carla Di Quattro, del ministeri de l’Interior. Daniele Garrone, president de la Federació d’Esglésies Evangèliques,
ha destacat que “el veritable desafiament” que plantegen les migracions és “quin tipus de democràcia i d’Europa volem ser en el futur i si volem ser a l’alçada de les nostres constitucions, d’aquell descobriment dels drets humans que vam fer després de la Segona Guerra Mundial i després de grans dictadures”.