news

Malawi: El programa DREAM és determinant per contenir la pandèmia i desenvolupar el servei sanitari nacional

11 De Novembre 2020 - MALAWI

Dream
ÁfricaMalawiSaludcoronavirusCovid-19

Comparteix-Ho

A primera línia en la lluita contra el covid-19.

En el petit país africà, que normalment no està sota els focus de la informació global, la pandèmia de covid-19 segueix difonent-se, tot i que amb una intensitat menor respecte de la primera onada. Amb tot, els centres sanitaris del país són insuficients per fer front a l'emergència i per això el programa DREAM té un paper determinant en la contenció del contagi.

Només el laboratori de Blantyre ha analitzat el 20% de les proves PCR de Malawi i és el primer en nombre de proves processades. Des de l'inici de la pandèmia de covid-19, el programa DREAM de la Comunitat de Sant’Egidio s'ha posat al servei del país africà i ha fet les proves PCR per detectar la infecció de coronavirus.

Diagnosticar els casos simptomàtics i fer la prova a les persones, especialment als molts habitants del país que tornen de Sud-àfrica a causa de la crisi econòmica, ha permès contenir el contagi.

Des de l'inici, el programa DREAM juga un paper crucial per a la diagnosi, la cura i el seguiment dels pacients. Des de 2005 els seus laboratoris processen mostres per a proves de base, càrrega viral, CD4, diagnosi precoç amb GSS per als neonats de mare seropositiva i proves de farmacoresistència.  Amb la col·laboració del Ministeri de Sanitat, el programa cobreix les necessitats de la zona central i meridional, les àrees més poblades de Malawi.

Acreditació internacional dels laboratoris

No fa gaire, els laboratoris DREAM de Balaka i Blantyre han obtingut la certificació ISO; es tracta del fruit d'un llarg camí. Són els primers laboratoris que reben l'acreditació internacional a Malawi, on els centres treballen en zones poc desenvolupades en què no sempre està garantit tenir corrent elèctric i subministrament d'aigua. A més dels molts anys de treball i col·laboració entre biòlegs europeus i africans, la norma ha estat certificada amb innovacions tecnològiques, com en el cas de Balaka, que està en una zona rural remota. Per arribar-hi ni tan sols hi ha carretera asfaltada, i els últims quilòmetres s'han de fer per una pista de terra batuda.

Trobada amb la ministra de Sanitat

La nova ministra de Sanitat, Khumbide Kandodo Chiponda, ha lloat l'activitat dels laboratoris en una trobada celebrada a principis de novembre amb una delegació de DREAM i amb la Dra. Rose Nyerenda, directora de la Unitat de VIH.

En la reunió es van mostrar les actuacions de tractament i prevenció de la sida i les altres activitats del programa de Sant'Egidio: el tractament de malalties no transmissibles, la telemedicina i la prevenció i tractament dels tumors femenins.

Van parlar dels nous desafiaments per a la sanitat a Malawi i les futures col·laboracions amb el Ministeri de Sanitat per als nous serveis que DREAM està posant en marxa en els àmbits de neurologia, epilèpsia, audiologia i diagnosi precoç de tumors de pit, que augmenten l'aportació que des de fa quasi vint anys fa la Comunitat a la salut pública de Malawi.Malawi: El programa DREAM és determinant per contenir la pandèmia i desenvolupar el servei sanitari nacional
Malawi: El programa DREAM és determinant per contenir la pandèmia i desenvolupar el servei sanitari nacional