En ocasió de l'inici del mes del Ramadan, publiquem el missatge de S.E. mons. Ambrogio Spreafico, President de la Comissió Episcopal de la CEI per a l'ecumenisme i el diàleg.
"Estimats germans i germanes de les comunitats musulmanes, voldria transmetre-us una calorosa salutació i el meu afecte aquest mes de Ramadan, sagrat per a la fe islàmica. En aquest moment difícil, vosaltres expresseu la submissió al Déu Totpoderós i Misericordiós a través d'aquest temps de dejuni i de pregària". Així comença el missatge de felicitació que monsenyor Ambrogio Spreafico, president de la Comissió de la CEI per a l'ecumenisme i el diàleg, ha enviat als musulmans amb motiu de l'inici del Ramadan, que tindrà lloc aquest vespre entre rígides quarantenes i aïllament. Milions de musulmans s'abstindran de beure i de menjar des de l'alba fins a la posta de sol. El mes sagrat del Ramadan, que acabarà el 23 de maig, arriba enmig d'una pandèmia de coronavirus que ha obligat també les comunitats religioses a replantejar les tradicions i els ritus a causa de les mesures de distanciament social imposades per les autoritats.
"Confiem al Déu Altíssim i Totpoderós els malalts d'aquesta pandèmia, aquells que els assisteixen, els ancians que més la pateixen, les famílies amb problemes i els pobres que senten amb més intensitat la manca del que necessiten per viure", escriu el bisbe Spreafico. "Que aquest Ramadan sigui per a les vostres comunitats una manera de compartir amb qui pateix i no té el que necessita, per tal que la preceptiva Zakaat al Fitr, que les vostres comunitats compleixen, sigui realment universal i diària, com han declarat darrerament alguns importants representants del món islàmic mundial en relació al coronavirus. Us desitjo, doncs, en aquest mes sant, que les vostres comunitats puguin manifestar sempre el desig de pau i el treball per la convivència, lluitant contra tot tipus de violència i de divisió. Ramadan karim!”.
En el seu missatge, monsenyor Spreafico recorda també el principi de fraternitat humana que uneix de manera particular tots els seguidors de les diferents religions. "En una època en què tots sentim el pes del mal que afligeix el món a causa del Covid-19 i que ha travessat totes les fronteres –diu el text–, les religions, en la seva diversitat innegable, poden expressar la necessitat de trobar aquella harmonia i aquella llavor de pau que ens uneixen, i que fan que tots puguem reconèixer que vam ser creats per Déu i que tots pertanyem a l'única família humana". Fa referència així al Document que van signar a Abu Dhabi el papa Francesc i el gran imam d'Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb en què s'afirma que "l'únic camí possible per viure en pau és el diàleg".