S’ha dut a terme a Roma la quarta trobada internacional impulsada per la Comunitat de Sant’Egidio i l’Institut Al-Khoei de Najaf, un reflex de la històrica visita del papa Francesc a Iraq
Els darrers dies s’ha celebrat a roma la IV Trobada Internacional Catòlics i Xiïtes - Davant dels Desafiaments del Món Contemporani, per fer un balanç de deu anys de diàleg, impulsat per la Comunitat de Sant’Egidio i per l’Institut Al-Khoei. Han passat quatre anys des de la visita del papa Francesc a l’Iraq, i de la històrica trobada amb l’aiatol·là Al Sistani a la ciutat santa de Najaf, com va recordar el secretari general de l’Institut Imam Al-Khoei, Jawad Al-Khoei, que va dir: “Fa deu anys ens vam preguntar ambiciosament: la llavor del diàleg donarà fruit? Repassant el camí d’aquests anys veiem l’èxit d’aquesta col·laboracióper a la pau en diferents àmbits”.
El congrés, que va començar amb un moment de record del cardenal Miguel Ángel Ayuso Guixot, que va ser Prefecte del Dicasteri per al Diàleg Interreligiós i que va morir no fa gaire, va comptar amb la participació d’estudiosos d’Itàlia, Iraq, Kuwait, el Líban i Pakistan. A la sessió inaugural, el cardenal George Jacob Koovakad, prefecte del Dicasteri per al Diàleg Interreligiós, va convidar a tothom a “caminar plegats construint una aliança entre joves i ancians”, conscient que “els valors de totes les religions es basen en la pau”. El fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, Andrea Riccardi, va recordar que la pau és el centre del missatge religiós: “Per a l’univers de les dones i dels homes, els mons religiosos són veritables reserves d’humanitat. A les arques de la seva fe i de la seva saviesa hi ha les raons morals que encenen la imaginació de la pau i que sostenen els esforços per difondre la cultura de la convivència”.
Les quatre sessions del congrés han tractat diversos temes: la fe i la construcció de la pau, els textos sagrats i la construcció d’un nou humanisme, les religions i les cultures davant de la globalització. Entre alters, Abu Al-Qasim Dibaji, secretari general de la Jurisprudència Mundial Panislàmica, va expressar la necessitat que les religions parlin “una llengua inclusiva, que reflecteixi la nostra recerca de justícia i tolerància”. El president de la Comunitat de Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, va recordar que “no hi ha cap guerra que sigui santa, només la pau és santa”, i va destacar la importància de l’esperit d’Assís i de la trobada del papa Francesc a Najaf amb l’aiatol·là Al Sistani, que va ser possible precisament gràcies al diàleg entre xiïtes i catòlics.
Durant el congrés va haver-hi un moment d’especial record per al papa Francesc, per al qual dijous 27 de febrer es va organitzar una pregària a la basílica de Santa Maria de Trastevere. Els representants religiosos xiïtes també van assistir a la pregària en un clima de gran respecte.