Milà va recordar ahir al Memorial de la Xoà la deportació dels jueus a través de l'emocionant testimoni de Liliana Segre, deportada a Auschwitz quan tenia 13 anys
La Comunitat de Sant'Egidio i la Comunitat jueva de Milà, des de fa més de vint anys, commemoren els jueus que van sortir de l'Estació Central de Milà el 30 de gener de 1944. Aquell dia i els dies següents desenes de milers de persones van ser deportades.
Liliana Segre va explicar la seva detenció a la presó de San Vittore, per repassar després el moment tràgic de la sortida cap a un destí desconegut, sortida que es va produir precisament en aquell subterrani fa 76 anys. El Memorial està sota la planta de l'Estació central, a l'"andana oculta" que servia per als trens de mercaderies i que es va utilitzar per a la deportació dels jueus. La senadora vitalícia Liliana Segre va recordar que "La paraula indiferència –com la que està escrita a l'entrada del Memorial de la Xoà– explica com va ser possible allò".
A més de rav Alfonso Arbib, rabí en cap de Milà, va intervenir Milena Santerini, nova coordinadora nacional per a la lluita contra l'antisemitisme, que va convidar a estar atent per no ser com els italians d'aquella època que van mirar cap a una altra banda. "La Xoà –va dir– no espot separar de l'antisemitisme que torna a emergir actualment".
L'escriptor Paolo Rumiz va parlar del risc que el record del segle XX es converteixi en retòrica, quan en realitat és necessari que parli als llocs, a les històries, destacant el valor del testimoni.
Avui el Memorial és un lloc no només de record, sinó també un espai obert al diàleg i a la integració. Els Joves per la Pau també van mostrar el seu compromís contra l'odi i el racisme. "Després d'haver estat a Auschwitz no podem seguir sent iguals que abans. Va ser una manera de recordar el que els va passar als jueus, als gitanos i per dir "que mai més hi hagi indiferència".
Acte en directe
(comença al minut 41:00)