MIGRANTS

Als camps de refugiats de Xipre, amb Sant’Egidio, arriba el Nadal per a tothom: festes, solidaritat i corredors humanitaris

Entre els més menuts també hi ha la Life, una nena de Gaza

Es diu Life, vida. Va néixer sota les bombes a Gaza. Va fugir en braços del pare i la mare, i ara és a Xipre, al camp de refugiats de Pournara. Ella és una de les convidades més menudes dels dinars i de les festes que aquests dies als camps de refugiats que hi ha a l’illa mediterrània organitza un grup de Sant’Egidio en “missió hivernal”: unes vint persones –entre italians, alemanys i nous europeus, alguns dels quals van arribar a Europa amb els corredors humanitaris–  que són a Xipre des dels primers dies de 2025.

La seva arribada coincideix amb la reobertura de la gran carpa que durant l’estiu es converteix en el Restaurant de l’Amistat. És un signe inequívoc d’esperança: durant alguns dies s’hi han celebrat dinars de Nadal per als 400 refugiats de Pournara. Tal com es fa arreu del món, hi ha hagut estovalles vermelles, menjar bo i abundant i regals personalitzats per a tothom.
Els dies següents, la missió es va desplaçar a dos camps més de l’illa. A més de Pournara, que és el centre de primera acollida, hi ha els camps de Kofinou (per a famílies ja registrades, unes 500 persones) i Limnes (per als que esperen ser repatriats). Allà van repartir aliments i regals, i van fer festes i jocs per als nens.  
L’últim any no han augmentat els refugiats. De fet, les sol·licituds d’asil –unes 6500– han disminuït un 50% en comparació amb les de fa dos anys. La majoria de refugiats, uns 4300, són sirians. La resta són congolesos, camerunesos, somalis, sudanesos, iranians i iraquians.
Enguany el Nadal per a tothom també ha entrat per les portes de la presó de Nicòsia, on hi ha unes 70 dones detingudes de diferents nacionalitats – congoleses, russes,  bierlorusses, iranianes i de diversos països asiàtics– per motius administratius, en la majoria de casos, per tenir documents d’identitat irregulars. Cants, balls i l’arribada del Pare Noel fan que torni el somriure  als rostres d’aquestes dones, molt joves però amb els ulls plens de patiment.
Les missions de Sant’Egidio a Xipre, que se succeeixen regularment des de desembre de 2021, després de la visita del papa Francesc, també es proposen ajudar a exercir el dret al reassentament. Fins avui,  unes 160 persones han pogut arribar a un destí estable a Europa gràcies als corredors humanitaris.