Memòria de la nit dels vidres trencats a Barcelona: "No hi ha futur sense memòria"

Un any més Sant’Egidio ha recordat a Barcelona la Nit dels vidres trencats juntament amb les comunitats jueves organitzant una “concentració de la memòria” perquè tothom, sobretot les joves generacions, no oblidin la deportació esdevinguda durant l’ocupació nazi.
 
Aquesta memòria ha fet arribar a tothom un missatge d’esperança i de pau. Conjuntament amb persones de diferents orígens, religions i cultures es vol cultivar a cada ciutat i el món sencer una fraternitat universal. La tràgica memòria de l’Holocaust pot ajudar a orientar-se cap al futur i prendre’n responsabilitat.
 
En l’acte celebrat a la plaça Sant Just el dia 9 de novembre ha intervingut Samuel Garzón, rabí de la Comunitat Israelita de Barcelona i Meyer Simon Bar-Hen, rabí de la Comunitat Bet David. També hi han intervingut Ramon Bassas, director General d’Afers Religiosos; l’escriptor i periodista  Vicenç Villatoro; el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadias, i el responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, Jaume Castro. 
 
La nit del 9 al 10 de novembre de 1938 és coneguda com la nit dels vidres trencats (Kristallnacht). Aquell dia un progrom antisemita de l’Alemanya nazi contra els jueus va portar a la mort més de 90 persones. Es van incendiar i destruir centenars de sinagogues, es van profanar cementiris, es van destruir milers de petits negocis i es van detenir més de trenta mil jueus a Alemanya i Àustria. Va donar pas a la primera gran deportació dels jueus durant la II Guerra Mundial i després a l’Holocaust.