Segons dades de la Unesco, encara hi ha moltes persones al món que tenen problemes per accedir a l’escolarització bàsica, la que permet tenir almenys els elements essencials per llegir i escriure, és a dir, per orientar-se a la vida. Les estadístiques més recents mostren que una de cada set persones adultes o de més de 15 anys (765 milions de persones) no tenen competències d’alfabetització bàsica, mentre que prop de 250 milions d’infants entre 6 i 18 anys no van a l’escola.
Les dues regions més afectades per aquest alarmant fenomen són l’Àfrica subsahariana, i l’Àsia central. És una dada dramàtica que duu a preguntar-se sobre el futur a què té accés una rellevant part de la població mundial. Des de 1967, el 8 de setembre és el Dia Internacional de l'Alfabetització, una jornada que pretén recordar el dret universal a l'educació, premissa indispensable de la dignitat humana, la integració i el desenvolupament.
La Comunitat de Sant’Egidio sempre ha treballat pel dret a l'educació de menors, dones, immigrants i minories, com els gitanos. La seva activitat educativa va des de les Escoles de la Pau per a nens i joves, que estan presents a tots els continents, fins a les Escoles de Llengua i Cultura per a migrants de diversos països, recentment també en camps de refugiats que es troben a les fronteres d'Europa.
El nou curs escolar, que ja arriba, comença per als més menuts ple d’esperança pel que podran aprendre a l’escola i a la vida. Però caldrà fer especial atenció i caldrà donar la màxima ajuda possible als infants que viuen en països en guerra com Ucraïna o Gaza, o en alguns països africans com ara Sudan, que pateixen a causa d’un conflicte civil i una greu carestia, i l’est de la República Democràtica del Congo.
Sant’Egidio espera que es doni a l'educació el lloc que es mereix, que tothom tingui la possibilitat d'accedir a les activitats educatives d'escoles de tot tipus i nivells i que ningú es quedi enrere: una “escola per a tothom”, perquè el dret a l'educació és un dret universal que tothom hauria de tenir.