La situació carcerària a Moçambic es caracteritza per nombrosos problemes, com ara amuntegament, higiene i salut, escassetat d'aliments i altres problemes. Tots els elements que posen en risc els drets humans. La Comunitat de Sant'Egidio fa dècades que treballa a les presons, especialment a les principals capitals de província, amb la seva xarxa de comunitats, portant l'Evangeli, ajudes concretes com aliments, roba, material d'higiene, assistència jurídica, etc.
Un problema greu és el de l'amuntegament a les presons. Considerem que la capacitat de les presons a nivell nacional s'estima al voltant de 8.000 reclusos mentre que al tancament del 2023 hi havia 25.000 reclusos registrats. Això causa enormes problemes: només cal pensar que en algunes presons els reclusos es veuen obligats a fer torns per ficar-se al llit durant la nit.
Des de fa molts anys Sant'Egidio ha trobat respostes més sòlides i estructurals, com ara la construcció d'infermeries, dipòsits d'aigua potable, construcció de banys, restauració del sistema de clavegueram, petits projectes de formació professional que han donat lloc a algunes activitats com la panificació, producció d'utensilis de llauna, piscicultura.
En els darrers anys també ha estat molt important la iniciativa d'“alliberament de presos” duta a terme juntament amb reclusos de presons italianes i europees visitades per la Comunitat.
De fet, a Moçambic és possible pagar la fiança i alliberar els presos que han complert la meitat de la seva condemna i que compleixen els requisits per beneficiar-se de la llibertat condicional. En general, es tracta de presos sense familiars, que no es poden permetre pagar els costos legals per ser alliberats i es veuen obligats a viure a la presó durant anys. Recentment, a la ciutat de Beira, la Comunitat, amb l'ajuda financera de presos a Alemanya i altres amics, va iniciar el procés d'alliberament de 50 presos, majoritàriament ancians dels afores de la ciutat.