Defensar els ancians és una prioritat per a Sant’Egidio al Malawi: des de fa molts anys la Comunitat treballa per defensar-los amb actuacions d’assistència i acompanyament directes i amb campanyes rellevants en àmbit cultural i fins i tot jurídic.
Els ancians, fràgils i cada vegada més sols, sobretot als pobles que es buiden perquè els joves busquen oportunitats de treball a les ciutats, són víctimes de tota mena d’abusos: des d’acusacions de bruixeria (que és només en part una creença supersticiosa segons la qual l’ancià seria responsable de fets luctuosos, però que es converteix cada vegada més en un pretext per treure’ls la casa) fins a agressions físiques i fins i tot assassinats. Molts ancians als quals els han tret la casa així viuen al carrer, en condicions de pobresa extrema.
Els joves promouen una cultura de respecte als ancians
L’ampli moviment dels Joves per la Pau de Malawi ha posat en marxa una mobilització que uneix l’assistència i l’acompanyament directe de la gent gran més sola i pobra, amb la creació d’una xarxa formada per persones, associacions i institucions locals per suscitar i garantir la protecció dels ancians. A febrer, els Joves per la Pau van llançar una campanya a les escoles de les principals ciutats del país per sensibilitzar les més joves en el respecte dels ancians. L’eslogan de la campanya era “Ageing is not witchcraft but a blessing that must be cherished” (envellir no és bruixeria sinó una benedicció que cal apreciar).
Una llei a favor dels ancians
Des de fa dos anys, juntament amb altres actors, Sant’Egidio impulsa una Comissió nacional per a la defens dels ancians que ha impulsat una proposta de llei específica per a la defensa dels seus drets. Finalment, el mes d’abril de 2024, la llei va arribar al Parlament i va ser aprovada. La llei preveu ajuts econòmics, serveis d’ajuda a domicili i més protecció per part de les institucions en defensa de la vida. Una representació de Sant’Egidio forma part del comitè executiu que farà un seguiment de l’aplicació de la llei. És una gran victòria per a la defensa de la vida dels més dèbils que sanciona un dret que sovint és negat al Malawi.
Ajudar els ancians a tenir una casa
Per evitar que els ancians es quedin sense un sostre, Sant’Egidio es mou en dues direccions. La primera és la dedicació dels Joves per la Pau per arreglar i en alguns casos reconstruir les cases dels ancians, danyades o destruïdes per fenòmens climàtics extrems (com en el cas de les cases que van reconstruir després del cicló Freddy l’any passat) o degradades per la pobresa i l’abandonament.
D’altra banda, estan sorgint a diverses localitats de Malawi experiències de cohabitatge impulsades per la Comunitat, per allotjar ancians que han perdut la casa. La setmana passada, a Mulanje, al sud del país, un dels districtes més afectats, es van inaugurar dues cases noves per acollir quatre ancians que vivien al carrer, perquè el cicló s’havia endut casa seva. Així, dues dones i dos homes d’edat avançada poden fer front a l’estació de les pluges en cases sòlides d’obra, sense mullar-se i amb un sostre sobre el cap.
Van participar a les obres els membres de la Comunitat de Mulanje que van ajudar els paletes, i algunes persones d’altres districtes van ajudar a planificar el projecte.
Aquestes noves cases s’afegeixen a les que ja hi ha a Balaka i a Blantyre.
Les cases de Sant’Egidio per a ancians, a més de ser un refugi i una nova família per als seus residents, són un testimoni per a la població local i un lloc de reconciliació entre generacions. La seva construcció és una mostra concreta de la ferma oposició a la “cultura del descart” i promou una nova cultura humana en què l’ancià és plenament partícip del teixit social i gaudeix del dret a l’atenció i al respecte de la vida.