D’aquí a uns dies, l’1 de febrer, Moçambic comença un nou curs escolar. A Polana Caniço, un dels barris més pobres de Maputo, tot està a punt, perquè el 14 de gener s’hi va fer una cerimònia per inaugurar la reestructuració i ampliació de l’Escola de la Pau.
Sant’Egidio va obrir en aquell lloc l’Escola de la Pau a finals dels anys 80. Llavors el barri era el punt d’arribada de molts desplaçats que fugien de la guerra que s’estenia fora de les ciutats. El nom Caniço ve del fet que aquells refugiats construïen les seves pobres cases amb canyetes (el caniço) que eren molt abundants a les zones pantanoses dels voltants.
En els anys de pau han canviat moltes coses i Moçambic ha experimentat un notable desenvolupament, però Polana Caniço segueix sent un dels barris més pobres de la ciutat, amb evidents bosses de pobresa entre ancians i infants.
Incentivar l’assistència escolar i lluitar contra l’abandonament escolar (que moltes vegades es deu a matrimonis prematurs entre les adolescents), crear un espai dedicat als més menuts i als adolescents i educar a la pau són alguns dels objectius prioritaris de l’Escola de la Pau, que té un paper important perquè els infants que tenen problemes amb els estudis (agreujats per les carències del sistema educatiu estatal: al sistema públic les classes poden arribar a ser de 120/140 infants) puguin gaudir d’una ocasió educativa alternativa.
Alhora, és un espai d’acollida i d’atenció per a infants que passen gran part del temps al carrer –sovint obligats per la situació econòmica que viuen – fent petits treballs, com ara vendre fruita seca o petits gelats artesanals, o bé reunint-se en bandes.
Per això l’Escola de la Pau és un referent important al barri per als més menuts, infants i adolescents, i també un lloc de dedicació voluntària per a molts joves moçambiquesos que es preocupen de debò pel creixement de les noves generacions i, així, contribueixen a donar un futur al seu país.
A la cerimònia d’inauguració es respirava un clima de joia i esperança. Davant d’alguns centenars de persones –molts infants amb les seves famílies–, el responsable del barri va donar el seu testimoni sobre el valor de la llarga presència de la Comunitat en aquella perifèria, que fa anys que centra l’atenció de Sant’Egidio.