Aquest matí han aterrat a l'aeroport de Roma amb un vol procedent de Beirut 48 refugiats sirians, inclosos 18 menors. Han viscut durant molt de temps en camps de refugiats de la regió d'Akar, al nord del Líban, a la vall de Bekaa i al nord del Líban o en infrahabitatges als afores de Beirut. A aquest primer grup, dijous 28 de setembre se'ls afegiran 48 refugiats més, 21 dels quals són menors, també sirians. En total, doncs, seran 96 persones.
La seva entrada a Itàlia ha estat possible gràcies als corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant'Egidio, la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia i la Taula Valdesa, d'acord amb els ministeris italians de l'Interior i d'Afers Exteriors, que des de febrer de 2016 han portat de manera segura al país transalpí més de 2650 persones des del Líban. En total, han arribat a Europa 6500 refugiats amb els corredors humanitaris.
Els nuclis familiars que han arribat avui seran acollits a 11 regions italianes (Laci, Campània, Emília-Romanya, Ligúria, Molise, Piemont, Pulla, Sardenya, Toscana i Vènet), en part gràcies als seus parents, que van arribar amb anterioritat gràcies als corredors humanitaris i que estan integrats a Itàlia, i en part en cases que famílies italianes i associacions han posat a disposició per a ells. Aquestes els acompanyaran en l'itinerari d'integració, gràcies a l'aprenentatge de la llengua italiana i, un cop hagin obtingut l'estatus de refugiat, gràcies a la inserció en el mercat de treball. Entre les persones que han estat acollides aquests dies, a més de diverses persones fràgils que necessiten tractament, hi ha operaris especialitzats, per als quals s'obre la perspectiva de futures contractacions per part d'empreses italianes.
"Mentre milions de persones que fugen de la guerra, la fam, la discriminació i el canvi climàtic per buscar un futur corren el perill de ser víctimes de tràfics il·legals i de traficants de persones, Itàlia mostra el seu rostre més acollidor", comenta Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant’Egidio. "Amb aquesta arribada legal, avui per a moltes famílies comença una nova vida, en un lloc segur del nostre país, gràcies als corredors humanitaris, fruit de la virtuosa sinergia entre institucions i societat civil que revela que es poden salvar vides humanes i gestionar per tot el territori nacional l'acollida i la integració. Es tracta d'una bona pràctica reconeguda a nivell internacional que pot ser un model per a la Unió Europea: si es multipliquen en la justa mesura, els corredors humanitaris poden ajudar a fer front, amb la humanitat que és deguda, al fenomen històric de les migracions".
"Avui saludem i acollim les persones que han arribat del Líban, amb els seus equipatges i les seves esperances", declaren Alessandra Trotta, moderadora de la Mesa Valdesa i Daniele Garrone, president de la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia. "Com a esglésies protestants, seguim el nostre treball per implementar aquesta via legal i segura per a les persones que fugen de situacions insuportables i busquen un futur millor. Aquesta experiència ecumènica hauria de ser un element estructural de les polítiques europees i hauria d'implicar tots els Estats membres. Davant de la situació desesperada dels que no tenen altra opció que fugir, cal implementar vies legals d'accés a Europa. D'aquí a uns dies serem a Lampedusa, on ja vam ser el 2014 amb un observatori permanent per recordar la tragèdia del 3 d'octubre de 2013 en què van morir 368 persones, i per recordar també totes les dones, els homes i els infants que malauradament segueixen morint al Mediterrani. Perquè aquelles morts no es repeteixin, la UE ha d'oferir la possibilitat d'entrades que respectin els drets i la dignitat de totes les persones, i ha d'invertir en un sistema d'acollida que pugui incloure les persones que han arribat".
Sant'Egidio i les Esglésies protestants acullen els refugiats. Entre ells hi ha molts menors que no han conegut la pau a la seva vida