PAU

Líders de les religions asiàtiques dialoguen a Berlín entre tradicions antigues i desafiaments contemporanis

Al Fòrum 16: Les religions a Àsia i la recerca de la pau

Líders i representants de les religions asiàtiques van tenir a Berlín un diàleg entre les antigues tradicions i els desafiaments sempre nous del món contemporani.
Touch Sarith, un monjo budista khmer, present ja el 1986 a Assís, va explicar com els monjos van trobar l'audàcia, a partir d'una tràgica història de conflicte i extermini, de proposar-se al poble cambodjà i als combatents com a companys de viatge i mediadors autoritzats imparcials per la pau: fins al punt de participar directament en el rescat dels ucraïnesos que van fugir a través de la frontera, en esclatar la invasió.
Atsushi Ushio, líder del sintoisme al Japó, recorda els ensenyaments de pau i harmonia, de sentit del diví, ben arrelats a les cultures del Japó i Àsia, encara que avui desafiades per la secularització, especialment entre els joves cada vegada més nombrosos del continent .
Mons. Felix Anthony Machado, una veu catòlica autoritzada de l'Índia, no és l'únic que veu el desafiament de la competència per la supremacia econòmica i política al continent asiàtic, que pot portar els creients a tancar-se o a prendre partit: allò que es necessita és integració i no èmfasi en les diferents identitats a la societat.
Didi Talwalkar, hindú i líder del moviment Swadhyaya, denuncia una mentalitat d'acaparament i de nacionalisme identitari que desfigura "l'atmosfera pietosa de les religions": cal rebutjar el creixent ritualisme que sostreu la raó, inclosa la dels altres, a la pròpia fe.
Yoshihisa Hasegawa (del Centre Europeu Tenrikyo) va subratllar a continuació la tasca actual de passar de l'absència de guerra a una pau proactiva, en què les religions parlin i actuïn al món contemporani, invocant una efusió espiritual de les religions cap al món i aconseguint accions positives.
Com els promoguts pels musulmans al Pakistan, com va recordar el professor Zafar des de la gran mesquita de Lahore, al Pakistan, on no només els llocs de diversos cultes sinó també els llocs de tractament són atacats pel terrorisme: els líders musulmans ofereixen cada cop més refugi i ajuda els cristians afectats pels atacs, tot mostrant una nova narrativa d'harmonia.
També hi va haver un espai final per a la conversa amb el públic present a la sala. Shoko Abe, de l'escola budista Tendai del Japó, quan se li va preguntar sobre la relació entre els líders religiosos i polítics, va recordar l'atenta participació de la llavors Cancellera Merkel a les trobades de Sant'Egidio a Munic (2011). Les religions encara poden parlar al món contemporani, a l'home “que pot aterrar a la Lluna, com llegir el cel”.