MÓN

Visita a la ciutat de Brody, antic centre jueu d'Ucraïna, per honorar el record de les víctimes de l'Holocaust

Brody és una ciutat de Galítzia, la regió més occidenttal d'Ucraïna, a només 90 kilòmetres de Lviv. La història de la ciutat està estretament associada a la de la comunitat jueva, una de les més importants de Galítzia, que va viure en aquella zona fins als anys de la Segona Guerra Mundial, quan va desaparèixer a causa de la Xoà entre juliol de 1941 i maig de 1943. Gairebé tots els 10.000 jueus de Brody van morir als camps de concentració nazis de Belzec i Majdanek.

Les ruïnes de la gran sinagoga de Brody són el testimoni d'un passat del qual encara es veuen restes als carrers i a les cases d'una típica ciutat jueva de la zona, poblada fins a mitjan segle XX per comerciants, artesans, intel·lectuals, homes de religió, pobra gent que formava el teixit d'aquell món jueu que avui ja no existeix.
 
De retorn a Kíiv, Andrea Riccardi, amb una delegació d'Itàlia, va visitar Brody a mode d'homenatge a la tradició jueva d'Ucraïna i a les víctimes de la Xoà. A més de la sinagoga, les restes del cementiri jueu parlen d'una rica història de fe i de cultura que va tenir a la ciutat de Brody un dels centres del jassidisme, un moviment popular de renovació espiritual del judaïsme que va sorgir el segle XVIII i va arrelar a Ucraïna.