Malalts amb epilèpsia reben tractament als centres DREAM de Sant'Egidio (Àfrica) gràcies a la telemedicina

Fa un temps, l'OMS va posar en marxa un grup de treball dedicat al tractament de l'epilèpsia en països en vies de desenvolupament, on hi ha més del 80% dels malalts, la meitat a l'Àfrica subsahariana. Aquella zona experimenta un canvi històric: en 20 anys la població s'ha duplicat, avui té 1.200 milions d'habitants, i més de la meitat tenen menys de 25 anys; en les pròximes dècades, el creixement de la població podria continuar al mateix ritme. La prevalença de l'epilèpsia també podria duplicar-se. Avui dia hi ha més de 20 milions de malalts, majoritàriament joves: més del 70% faria una vida normal amb un tractament adequat. No obstant això, malauradament, la gran majoria dels pacients no tenen accés al tractament.

“Falten especialistes i medicaments i equips perquè el personal local que formem pugui posar en pràctica el que ha après”, afirma el neuròleg Massimo Leone, de l'Institut Neurològic Besta, que opera a l'Àfrica des del 2005 amb el programa Disease Relief through Excellent and Advanced Means (DREAM), actiu al continent des de fa 20 anys. Als centres DREAM, gràcies a la col·laboració amb l'institut neurològic de Milà, es proporciona una atenció excel·lent. El SIN i la Fundació Mariani també s'han sumat a aquesta iniciativa.

Leone explica:

A l'Àfrica subsahariana, només hi ha un neuròleg per cada 2,7 milions d'habitants (a Itàlia n'hi ha un per cada cinc mil habitants). No hi ha recursos per tenir els neuròlegs que caldria; als centres de salut fins i tot és difícil tenir metges. Els que segueixen pacients amb epilèpsia són assistents sanitaris no qualificats que també han de tractar totes les altres malalties, des de la sida fins a la tuberculosi, així com totes les afeccions cròniques; sense mitjans adequats, a la pràctica sovint “lluiten amb les seves pròpies mans”.

Segueix llegint a NEUROLOGIAITALIANA.IT