El “poble” de Sant'Egidio reunit a la Basílica de Sant Joan de Laterà li suggereix al cardenal Gualtiero Bassetti una imatge d'universalitat per les diferents nacionalitats i per l'Evangeli que porta el somni de pobles i generacions que conviuen en fraternitat. La litúrgia d'acció de gràcies pel 54è aniversari de la Comunitat de Sant'Egidio, que Andrea Riccardi va fundar el 7 de febrer de 1968, és un mosaic d'edats i pobles.
Tot i que la pandèmia ha reduït molt el nombre d'assistents, a la basílica hi ha totes les “representacions” de la família de la Comunitat: grups d'ancians, joves, persones sense llar, persones amb discapacitat, migrants que van arribar a Europa amb els corredors humanitaris, etc. El president de la Conferència Episcopal Italiana, que presideix la litúrgia, ha destacat aquesta última iniciativa, una col·laboració de Sant'Egidio amb altres comunitats i institucions per “obrir ponts on hi ha murs i filat espinós”. Els corredors humanitaris han aconseguit portar a Europa més de 4300 persones, refugiats que estaven al Líban, Grècia i la Banya d'Àfrica. Ells també són “poble” que cal cuidar, que necessiten el bé de la pau. El cardenal Bassetti ha recordat que el somni de la Comunitat va arribar a Moçambic, i va portar els Acords de Pau a Sant'Egidio el 1992. Un somni que és alhora concreció, ha explicat el cardenal, recordant la figura de Giorgio La Pira i la seva força, que prové de la pregària i la seva capacitat d'escrutar la història a la llum de la Paraula de Déu. És un plantejament que el cardenal Bassetti veu en la Comunitat: “Heu buscat una solució per a tothom, amb afecte i també amb concreció pacient.”
En la seva salutació al final de la litúrgia, el president de la Comunitat, Marco Impagliazzo, ha recordat les primeres reflexions sobre la societat d'aquell grup d'estudiants romans, del qual va sorgir posteriorment un treball global per als més pobres en quatre continents: "M'impressiona que el tema de superar la soledat ja es va plantejar en la primera reunió de la petita Comunitat que feia els seus primers passos aquí a Roma". La reflexió és actual i urgent en un món marcat per la pandèmia, en el qual cal trobar respostes per als “invisibles”: Marco Impagliazzo ha recordat la col·laboració amb el comissari Francesco Figliuolo, de la regió del Laci i l'Autoritat Local de Salut per vacunar contra el covid els marginats i, en l'escenari mundial, l'exemple italià de corredors humanitaris, duta a terme amb els ministeris d'Afers Exteriors i l'Interior. És el moment de prendre decisions humanes, estem en un "moment transcendental de la història" –citant Andrea Riccardi– en què cal "fer realitat la fraternitat, com a vincle social en la vida de les ciutats, a les perifèries, entre les persones, entre els pobles, entre els combatents". Aquesta és la perspectiva en què es mou la Comunitat de Sant'Egidio, la fraternitat i l'amistat social de la qual parla el papa Francesc a l'encíclica Fratelli Tutti, per trobar junts la capacitat de sortir millor de la pandèmia.
Homilia del cardenal Bassetti (IT) >>
Salutació de Marco Impagliazzo >>
VÍDEO