Avui han arribat a Roma 93 sol·licitants d'asil provinents de Líbia. Després d'arribar, podran sol·licitar la condició de refugiat, la qual cosa els donarà accés a la protecció.
Els sol·licitants d'asil van viatjar en un vol xàrter de l'ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats. Aquest és el primer grup que arriba en aplicació d'un protocol signat pels Ministeris de l'Interior i d'Afers Exteriors i Cooperació Internacional, l'ACNUR, la Comunitat de Sant'Egidio, la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia i la Mesa Valdesa. Els vols s'organitzen d'acord amb un nou mecanisme que combina bones pràctiques d'evacuació d'emergència i els corredors humanitaris. Creats el 2016, els corredors humanitaris han permès arribar a Europa 4.023 persones, de les quals 3.313 a Itàlia.
Aquest mecanisme d'admissió humanitària, que també utilitza la col·laboració de l'Institut Nacional de Promoció de la Salut de les Poblacions Migrants i per a la lluita contra les malalties de la pobresa, beneficiarà 500 persones vulnerables, incloent nens, dones víctimes del tràfic de persones, supervivents de violència i tortura i persones amb greus problemes de salut que es veuen obligades a fugir dels seus països. Alguns van ser alliberats recentment de la detenció, mentre que altres eren presoners de xarxes de tràfic.
Els sol·licitants d'asil seran rebuts per la Comunitat de Sant'Egidio, la FCEI i la Mesa Valdesa, i seguiran l'itinerari d'integració dels corredors humanitaris, a excepció de 3 menors estrangers no acompanyats que, en virtut de la seva vulnerabilitat específica, entrarà en projectes específics del sistema nacional d'acollida.
“El Ministeri de l'Interior ha impulsat aquest Protocol, que combina els èxits dels anteriors programes de Corredors Humanitaris amb els procediments d'evacuació duts a terme positivament en els últims anys, confirmant Itàlia com a model europeu de vies d'accés legal per a persones refugiades i persones vulnerables”, va dir Michele di Bari, cap del Departament de Llibertats Civils i Immigració. “És una intuïció feliç que combina les competències del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació Internacional i del Ministeri de l'Interior amb les de l'ACNUR i el foment de la solidaritat de les organitzacions de la societat civil que treballen en l'àmbit social. Ens complau poder oferir als refugiats entrants l'oportunitat d'entrar de manera segura i esperança per al futur”.
“El Ministeri d'Afers Exteriors ha donat suport fermament a la represa de les evacuacions humanitàries de Líbia, en estret diàleg amb les autoritats d'aquell país”, va dir Luigi Maria Vignali, director general d'italians a l'estranger i polítiques migratòries del Ministeri d'Afers Exteriors Afers internacionals i cooperació. “Una vegada més, és una demostració del fort valor afegit de la nostra ambaixada a Trípoli i del compromís continuat del Ministeri d'Afers Exteriors amb la protecció dels refugiats”.
“Donem les gràcies a Itàlia per fer possible aquestes operacions que salven vides de persones vulnerables. "Les institucions i la societat civil italianes han tornat a demostrar el valor de treballar junts per acollir i integrar els refugiats", va dir Chiara Cardoletti, representant de l'ACNUR per a Itàlia, la Santa Seu i San Marino. “Les condicions a Líbia segueixen sent terribles per a la gent que fuig, i esperem que altres països puguin seguir aviat l'exemple i el compromís d'Itàlia”.
“Finalment, el malson dels abusos i la violència als camps de detenció acaba per a aquestes persones i s'obre un futur diferent, emparat pels drets humans”, va dir Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant'Egidio. “Ens complau donar-los la benvinguda i començar per a tots ells el procés d'integració ja experimentat dels corredors humanitaris. És un missatge clar també per a Europa, fins ara sense una resposta conjunta i sovint insensible, a un fenomen, com és la immigració, que cal abordar amb urgència i, alhora, amb la deguda humanitat”.
“Seguint l'experiència consolidada dels corredors humanitaris, la nostra organització diaconal està preparada per acollir i donar suport a aquestes dones, homes i nens que han sobreviscut a terribles experiències en les seves necessitats bàsiques de plena dignitat i inclusió humana i social. Un compromís de solidaritat que forma part d'una visió d'Europa que no construeix murs d'indiferència o egoisme davant els drames de guerra, explotació, greus injustícies que trenquen la vida i les esperances d'un futur digne de massa éssers humans”, va dir Alessandra Trotta, moderadora de la Taula Valdesa.
“L'experiència de l'INMP des de 2017 en assistència mèdica en desembarcament de persones provinents de Líbia a través de corredors d'evacuació organitzats pel Ministeri de l'Interior i per l'ACNUR s'inclou ara dins d'un mecanisme més ampli de col·laboració entre el sistema públic i les organitzacions privades que honoren un gran país com Itàlia, sempre a prop dels vulnerables i de les persones que fugen de les guerres”, va dir Concetta Mirisola, directora general de l'INMP.
“Avui, el més important és que aquestes persones han pogut fugir dels camps de concentració libis. Els corredors humanitaris són un primer pas en un projecte més ampli, una baula d'un sistema d'acollida centrat en la solidaritat, que Europa hauria d'assumir. Com a esglésies protestants, a Lampedusa, vam ajudar a les persones que van fugir de Líbia. Arrisquen o perden la vida després d'una violència sense precedents: no ha de tornar a passar", va dir Daniele Garrone, president de la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia.
Des del 2017, l'ACNUR ha evacuat o reassentat 6.826 refugiats i sol·licitants d'asil provinents de Líbia, inclosos 968 a Itàlia. Les evacuacions es van reprendre aquest mes després d'un any d'interrupció quan les autoritats líbies van aixecar la prohibició de vols humanitaris.
Els canals regulars i segurs són un salvavides per als refugiats, que els permet reconstruir un futur amb dignitat sense haver d'embarcar-se en viatges perillosos a mans de traficants sense escrúpols. Alhora, representen un signe tangible de solidaritat amb els països que acullen les poblacions més grans de refugiats.