A Ucraïna aquest és un dels hiverns més freds dels últims deu anys. Les abundants nevades han paralitzat Kíev, la capital, que el desembre ja va haver de fer front a les pluges gèlides que van deixar tota la ciutat coberta de gel.
Les persones sense llar s'arreceren als passatges subterranis, perquè els llits dels centres d'acollida han disminuït a causa del coronavirus. Viuen una emergència dins d'una emergència. Alguns, per protegir-se del fred, van a buscar recer fins i tot als col·lectors de les estacions. Corren un gran perill de patir cremades per l'explosió d'un tub o, encara pitjor, d'adormir-se i no despertar-se per falta d'oxigen. Un reportatge de la Deutsche Welle (al final de l'article) ensenya els llocs on es refugien i les estratègies per sobreviure dels sensesostre, obligats a moure's tot el dia per patir menys el fred.
A la plaça de la Independència, on les associacions solidàries tenen tendes, es formen llargues cues. Els sensesostre hi acudeixen per trobar-hi roba i sabates, perquè la neu els mulla i sense roba seca augmenta el risc de morir per hipotèrmia. Roba, te i brou calent són una forma d'auxili bàsic.
Els joves de la Comunitat de Sant’Egidio d'Ucraïna han multiplicat els punts de repartiment i diversos dies cada setmana duen el sopar itinerant en termos. A les xarxes socials anuncien on poden anar les persones sense llar per trobar ajuda i, publicant informació actualitzada sobre la situació, posen la solidaritat en xarxa.
A Kíev han trobat alguns llocs on les persones sense llar poden passar la nit. La Comunitat ha fet una crida a les xarxes socials demanant que s'obrin gimnasos, esglésies, hotels, botigues i qualsevol altre lloc gran amb lavabo i calefacció, amb torns de voluntaris per mantenir els llocs nets, seguir les normes anticovid i autofinançar la iniciativa a un cost contingut.
Així han aconseguit que –els dies de més fred– vàries persones passessin la nit de manera segura: 6 persones van ser acollides al local d'una associació i moltes més han estat acollides en hotels i hostals, que han ofert els seus espais gràcies a una recollida de fons en què han participat molts joves.
Reportatge de la Deutsche Welle (en ucraïnès) sobre els sensesostre de Kíev