Un edifici per a tallers d'educació professional: l'obsequi de Sant'Egidio a la presó de Mulanje, a Malawi

La inauguració de la nova estructura fóu el passat 24 de octubre

 

La Comunitat de Sant'Egidio ha donat a la presó malawiana de Mulanjie, un nou edifici gran i lluminós, destinat a tallers d'educació professional (allí s'hi ensenyaran oficis com fuster, sastre i lampista).

La formació i posada en funcionament permetrà als reclusos treballar i tenir una font d’ingressos, tant durant la detenció com a la fí de la seva condemna, quan caldrà reintegrar-se a la societat i mantenir les seves famílies. La construcció forma part d'un projecte de rehabilitació penitenciària en què Sant'Egidio participa des de fa temps a diverses presons del país, lluitant per la defensa de la dignitat dels presos i per la garantia del respecte dels seus drets.

Sant'Egidio és present de fa anys a la presó de Mulanje. Tant és així que l'amistat amb els presos s'ha convertit en un vincle de fraternitat. El signe és que dins de la presó hi ha nascut una Comunitat de Sant'Egidio formada per presos i agents, que es reuneixen dos cops per setmana al voltant de la Paraula de Déu per pregar en unitat amb totes les comunitats del món.

Les Comunitats de Sant'Egidio de Malawi porten anys visitant als presos de 14 de les principals presons del país, arribant a uns 10.000 reclusos. Així, alleuja la vida de molts d'ells, distribuint aliments i altres béns i creant llaços d'amistat. També s'ha activat des de fa alguns anys una Clínica Jurídica, amb la col·laboració d'un grup d'advocats que ajuden a tenir un judici just. Un projecte que ha permès l'alliberament de 50 presos en dos anys.

A més, Sant'Egidio (amb un projecte totalment autofinançat i gratuït) ha construït cisternes d'aigua potable, bombes d'aigua i pous a les principals presons del país. D'aquesta manera, es pretén garantir el dret a la salut i evitar que la detenció es transformi en una sentència de mort per malaltia i infecció, sovint causades per la ingesta i ús d'aigua bruta o bé l'escassetat total d’aigua.

El brot de Covid 19 del març passat ha fet que les condicions siguin encara més difícils per als presos. S'han vist obligats a romandre en aïllament total durant mesos, en llocs superpoblats amb escassetat d'aliments. Durant el confinament, Sant'Egidio ha continuat mostrant la seva proximitat: al no poder fer visites, els enviava màscares, desinfectants, sabons, menjar i moltes cartes.