A Haití preocupa la difusió del covid-19, tant com a la resta de països d'Amèrica Llatina i del Carib, que estan passant la fase més dura de la malaltia. El govern calcula que hi ha 4785 contagis i 88 morts (dades del 22 de juny), però les xifres no posen de manifest el drama de la pandèmia a la península, on no hi ha mitjans per tractar-se i prevenir el contagi.
La difusió del coronavirus, que va començar el 19 de març, s'ha intensificat des de mitjans de maig. La lluita contra el virus és més difícil pel deficitari sistema sanitari: falten medicaments; els llits no són suficients en els cinc centres de tot el país (10 milions d'habitants).
La discriminació dels malalts de coronavirus a Haití
Trucar al telèfon d'emergències no és el primer que et passa pel cap quan es presenten els símptomes, perquè, a banda de tenir poca confiança a rebre atenció sanitària, hi ha un greu fenomen d'estigmatització dels malalts. Si hi ha la sospita que algú té el covid-19, corre el perill de ser víctima de linxaments i d'actes vandàlics. També destrueixen els dispositius de tractament contra el virus. Per por, els malalts es queden a casa i moren a casa. Quan moren, les famílies es veuen obligades a inventar-se altres motius per justificar la seva mort.
Repatriació en temps de coronavirus
Les xifres del contagi augmenten, malgrat el tancament de fronteres, escoles, esglésies i llocs de reunió. Tot i això, els Estats Units –país amb un alt nombre de contagis– estan duent a terme repatriacions d'haitians en aquest període. És un cop dur per al suport econòmic de les famílies d'Haití, on tres quartes parts de la població viu amb menys de 2$ al dia.
Sant'Egidio d'Haití: l'Escola de la Pau és una xarxa que ajuda els més pobres
La Comunitat de Sant'Egidio fa temps que ajuda les famílies que viuen als barris marginals, principalment a la zona de Canapé-vert, a la capital Port-au-Prince.
Una llarga història uneix els joves de la Comunitat amb les famílies que viuen amuntegades en un dels setze turons de la capital. Després del terratrèmol de gener de 2010, la Comunitat va començar a reunir-se amb els infants que van sobreviure en una Escola de la Pau que van preparar sota una tenda. Des de llavors, molts infants han crescut aprenent a viure junts i a construir un món millor. Alguns, que avui són joves, ajuden els infants que van a l'Escola de la Pau.
La Comunitat segueix ajudant les famílies repartint cada setmana un centenar de paquets d'aliments per alleujar el pes de la pobresa. Tot i que les activitats han hagut de canviar a causa de les restriccions sanitàries, es manté la relació amb les famílies: els joves s'informen de la situació dels infants, escolten què necessiten i fan xarxa amb associacions i voluntaris per donar resposta a qui més ho necessita.