Mario Marazziti, de la Comunitat de Sant'Egidio, i coordinador de la WCADP (Worldwide Campaign Against the Death Penalty) ha proposat una Moratòria Olímpica 2020 de les execucions capitals, que ha rebut el suport de l'Interparliamentary Group on the Future of the Death Penalty del Japó.
La proposta de moratòria se situa en l'àmbit del Simposi internacional "No Justice Without Life", com a part de la preparació i del suport al viatge apostòlic del Papa al Japó, que planteja com a qüestió central la defensa de la vida i de la dignitat humana en qualsevol circumstància. El Simposi, a la vigília de l'arribada del Papa, ha estat organitzat per la Comunitat de Sant’Egidio i ha comptat amb la participació de representants de l'All-Party Parliamentary Group to consider the Future of the Death Penalty del Japó i de la JFBA, l'Associació Nacional d'Advocats del Japó, així como de diversos representants del budisme japonès i de vàries personalitats.
La crida per a una Moratòria Olímpica 2020 de les execucions capitals ha estat impulsada i rellançada per representants de diversos partits de la majoria i de l'oposició presents, en vista a una reflexió més profunda sobre el sistema judicial japonès –especialment sobre les figures jurídiques de la confessió, la custòdia policial i l'interrogatori, a la llum de diversos casos judicials–, vers la total abolició de la pena capital al Japó.
Al Simposi van parlar sobre errors judicials Hideko Hakamata (a la foto), germana del condemnat a mort i alliberat 48 anys després de ser condemnat, Iwao Hakamata, i un condemnat que va passar quasi vint-i-cinc anys al corredor de la mort, en el caso conegut com el "Fukuoka incident". De les seves paraules, de l'adhesió cada vegada més àmplia a un moviment d'abolició de la pena de mort i de les grans expectatives que ha aixecat el viatge del Papa, se'n dedueixen grans esperances que també el Japó s'afegirà a aquell canvi de la història que defineix la pena de mort com "inadmissible".