MOÇAMBIC I LA COMUNITAT DE SANT'EGIDIO, TRENTA ANYS DESPRÉS DELS ACORDS DE PAU

La pau

El 4 d'octubre de 1992, a Roma, Joaquim Chissano, president moçambiquès i secretari del Frelimo, i Afonso Dhlakama, líder de la Renamo, van signar un Acord general de pau que va posar fi a 16 anys de guerra civil, amb un milió de morts i més de quatre milions de refugiats. La signatura va posar fi a un llarg procés de negociació que va tenir lloc a la seu de la Comunitat de Sant'Egidio. A l'antic monestir del Trastevere, Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat, Matteo Zuppi, ara cardenal i arquebisbe de Bolonya, Jaime Gonçalves, arquebisbe de Beira mort el 2016, juntament amb Mario Raffaelli, representant del govern italià, havien teixit pacientment un diàleg amb el bel·ligerants, durant més de dos anys, un diàleg que va començar el 10 de juliol de 1990. El llavors secretari general de l'ONU, Boutros-Ghali, va parlar d'una “fórmula italiana” per descriure “l'activitat pacificadora” de la Comunitat, “única en el seu gènere” perquè consisteix en “tècniques caracteritzades per la confidencialitat i la informalitat”. Enguany se celebraran trenta anys de pau amb diverses iniciatives a Itàlia i Moçambic.


Gràcies a la pau, va començar una nova era per a Moçambic, que ha significat en primer lloc el desenvolupament econòmic i social, un camí que, tot i no ser senzill i lineal, ha estat una història d'èxit, que demostra que un Estat pot deixar enrere el gegantí patiment d'una guerra civil per afrontar reptes sempre complexos, però en gran part manejables en un context de pau: l'economia, el benestar dels seus habitants i les relacions internacionals en el món globalitzat.
Sant'Egidio, que avui compta amb milers de persones de totes les edats en aquest país, ha estat al costat de Moçambic en els últims anys per guanyar la pau després de la guerra. Una generació que no va viure el conflicte va créixer a les Escoles de Pau que la Comunitat va obrir en desenes de ciutats i pobles. Un ampli moviment de Joves per la Pau també es va estendre per escoles i universitats, difonent una cultura de solidaritat i gratitud, premisses per a una societat plural i pacífica, i treballant específicament en favor dels nens del carrer, els ancians, sovint víctimes de prejudicis i de l'aïllament social —i d'altres sectors desfavorits de la societat.
A més, a través del programa BRAVO! (Birth Registration against Oblivion), la Comunitat ha permès que desenes de milers d'infants moçambiquesos es poguessin inscriure al registre civil, salvant-los així de la invisibilitat i defensant els seus drets. Finalment, ja després de 1992, la Comunitat ha acompanyat tota la tasca política i diplomàtica per mantenir la pau, un treball que s'ha dut a terme en els últims anys, fins a la signatura de l'últim acord el 7 d'agost de 2019. PER SABER-NE MÉS

La crisi al nord

Des de 2017, el nord de Moçambic ha estat víctima d'atacs terroristes que han causat més de quatre mil morts i gairebé un milió de persones refugiades i desplaçades al país, una situació que genera un gran patiment a la població moçambiquesa. Sant'Egidio està present a la regió de Cabo Delgado, on es perpetren atacs jihadistes i on es troben la majoria dels desplaçats. En els últims anys, la Comunitat ha intentat donar resposta a la creixent necessitat dels desplaçats i en els últims mesos ha distribuït diverses tones d'aliments, juntament amb màscares, sabó, roba i mantes. S'han atès unes 100.000 persones a les províncies de Cabo Delgado, Nampula, Niassa, Zambesia i Sofala. Moltes d'aquestes accions es duen a terme en col·laboració amb associacions de la societat civil o comunitats religioses cristianes i musulmanes locals, amb les quals hi ha una valuosa col·laboració i un desig compartit d'ajudar les víctimes del conflicte. A més de proporcionar els béns de primera necessitat, Sant'Egidio està preparant la distribució d'eines agrícoles i llavors i es disposa a començar uns cursos de formació professional per a joves desplaçats. PER SABER-NE MÉS


Programa DREAM per al tractament de la sida a l'Àfrica

Creat el 2002per iniciativa de la Comunitat de Sant'Egidio, el programa DREAM  (Disease Relief through Excellent and Advanced Means), que ara està present a 10 països africans (Moçambic, Malawi, Tanzània, Kenya, República de Guinea, República Centreafricana, Nigèria, Eswatini, República Democràtica del Congo i Camerun) amb 50 centres de tractament, tant en ciutats com en zones rurals, ha tractat a més de 500.000 persones malaltes i ha aconseguit que 150.000 nens naixessin sans malgrat que la seva mare era seropositiva.
El programa va néixer com una revolta contra la resignació davant els 30 milions de malalts de sida que no rebien tractament a l'Àfrica a principis de segle, una xifra que en pocs anys podria haver assolit dimensions de genocidi. DREAM és, per tant, fill d'un somni (com diuen les seves sigles), el d'aconseguir la igualtat entre el Nord ni el sud del món garantint l'accés gratuït a la teràpia integral i a l'atenció sanitària global, segons un model econòmicament compatible i replicable a l'Àfrica subsahariana i als països amb recursos limitats. Preveu l'educació sanitària, el suport nutricional, el diagnòstic avançat, la formació del personal, la lluita contra la malària, la tuberculosi, les infeccions oportunistes i especialment la desnutrició, factors que fan efectiva la teràpia i també la prevenció en si mateixa.

 

DREAM a Moçambic

Moçambic és el país on DREAM va néixer el febrer de 2002. Va ser a Maputo. Des de llavors, s'ha estès per tot el territori nacional amb 12 centres. Des de 2002, DREAM ha tractat més de 230.000 persones al país, no només distribuint medicaments, sinó centrant-se en el diagnòstic, l'adherència al tractament i el seguiment d'altres malalties: malària, tuberculosi, desnutrició, malalties cardiovasculars, diabetis i càncer. Tot està gestionat per personal local, altament qualificat i en constant formació, i compta amb tres laboratoris de biologia molecular, dos centres de nutrició a Maputo i Beira i un laboratori per a les necessitats bàsiques a Quelimane.
Des de l'inici de la pandèmia de coronavirus, també s'han activat els centres Dream per a la prevenció contra el virus i la vacunació, que a l'Àfrica encara es troba en nivells molt baixos. Des de gener de 2022 fins avui, més de 20.000 persones han estat vacunades contra el covid 19 al país. VISITEU EL LLOC WEB DEL PROGRAMA DREAM

El programa DREAM també promou una activitat capil·lar de sensibilització sobre el tractament i la prevenció de la sida gràcies a veritables activistes, especialment dones, que van crear el moviment “Eu DREAM” (“Jo somio”). Després d'haver demostrat l'eficàcia del mètode DREAM en la seva pròpia pell, els activistes difonen informació sanitària essencial per garantir el dret a la salut dirigint-se a un gran nombre de persones i convencent els pacients, amb el seu exemple, perquè comencin el tractament.

El centre DREAM de Zimpeto

El centre DREAM de Zimpeto és un referent per al tractament de les dones i els infants a tot el país. Es troba al districte de Ka Mabukwana, als afores del nord de Maputo, una de les zones més poblades i pobres de la ciutat, amb els seus 350.000 habitants, on els serveis sanitaris són completament insuficients. S'estima que a Maputo, la prevalença del VIH està al voltant del 23% de la població adulta.
El centre polivalent, construït sobre una superfície de 2.000 m2, inclou quatre seccions especialitzades: una per al tractament de la infecció pel VIH i la prevenció de la transmissió de la mare al fetus, una altra per al diagnòstic precoç de neoplàsies en dones (càncer de coll uterí i de mama), una altra per al tractament de la tuberculosi (la principal causa de mort entre les persones amb VIH i una de les principals causes de mort en general a Moçambic) i una altra per a pacients desnodrits, especialment nens.
Des que van arribar les vacunes contra la covid 19, el centre no només ha vacunat als seus 5.000 pacients i personal sanitari, sinó també a gran part de la població de la zona.
El laboratori és un centre avançat i permet monitoritzar tant el tractament de la infecció pel VIH (mitjançant anàlisis de biologia molecular) com d'altres patologies associades. A més, el centre està equipat amb un sistema d'energia solar, construït gràcies a un acord entre el Ministeri de Medi Ambient italià i el Ministeri d'Energia de Moçambic, i un sistema de reciclatge d'aigües pluvials. D'aquesta manera s'aconsegueix un impacte ambiental molt baix i un model virtuós d'intervenció ecològica.
El centre també es beneficia del programa de telemedicina que DREAM va posar en marxa fa uns anys, que connecta una vuitantena d'especialistes europeus en línia, que, de forma gratuïta, proporcionen accés a consells mèdics d'alt nivell (com la Universitat de Roma Tor Vergata, l'Institut Carlo Besta de Milà, la Universitat de Pisa, l'Institut Superior de Salut i altres) fins i tot en situacions d'extrema pobresa o manca d'eines de diagnòstic.
El 6 de setembre de 2019, el papa Francesc va visitar el centre Dream de Zimpeto, on es va reunir amb malalts i personal.



Mireu el vídeo de la visita del papa Francesc


Programa Bravo! d'inscripció al registre civil

El programa BRAVO!, que està actiu en diversos països africans, vol aconseguir que tots els nens tinguin un certificat de naixement per poder fer front al fenomen creixent dels menors que no consten en el registre civil i, d'aquesta manera, estan exposats a tot tipus d'abusos, i a les conseqüències d'aquesta manca de registre per a la pau i l'estabilitat de molts països del món. A Moçambic BRAVO! (Birth Registration for All Versus Oblivion) promou la inscripció al registre civil dels infants en néixer a 24 centres de salut de diferents ciutats i pobles del país, i aborda la manca d'inscripció mitjançant procediments de registre tardà, especialment per als menors que assisteixen a l'escola primària.
Fins al moment, s'han inscrit al registre 195.000 nadons i 285.000 nens al país, tots de manera gratuïta. Recentment, BRAVO! ha començat les seves activitats a la província de Cabo Delgado, afectada per una onada d'atacs terroristes que ha obligat quasi un milió de persones a fugir de casa seva. Fins ara, cinc milions de nens de tot el món han estat inscrits al registre civil gràcies al programa BRAVO!

Un quadre per a la pau

L'artista Stefano Di Stasio va dedicar un quadre de grans dimensions al procés de pau a Moçambic, un quadre que es conserva a la Sala de la Pau de Sant'Egidio, i que s'inspira en el passatge d'Isaïes 11,6: “El llop conviurà amb l’anyell, la pantera jaurà amb el cabrit; menjaran junts el vedell i el lleó...”. MÉS INFORMACIÓ

Pintura de Stefano Di Stasio sobre la pau a Moçambic - Sala de la Pau, Comunitat de Sant'Egidio

Les Comunitats de Sant'Egidio a Moçambic i la promoció de l'educació a la pau

Després de la pau, la Comunitat de Sant'Egidio es va escampa per tot el territori de Moçambic; actualment està present a 131 localitats, entre  ciutats i pobles.
A Moçambic, la Comunitat va sentir una especial responsabilitat de mantenir viu el record dels acords de pau assolits el 1992 i de difondre una cultura de pau que els refermés al país, començant especialment pels més joves. De fet, més de la meitat de la població moçambiquesa va néixer després de 1992 i no ha viscut la guerra. Per aquest motiu, amb motiu del 4 d'octubre de cada any, la Comunitat organitza trobades d'educació a la pau en nombroses escoles i universitats de Moçambic i a les ciutats, celebra assemblees amb joves.

El compromís a favor d'una cultura de pau ha crescut encara més des del 2010, quan el president Chissano va proclamar el 4 d'octubre festa nacional, el “Dia da paz”. Des de llavors, cada any les Comunitats organitzen marxes per la pau i cerimònies interreligioses en l'esperit d'Assís.

Aquest any en concret, per commemorar els 30 anys de pau, però també en un moment marcat per la tragèdia del terrorisme al nord de país, hi haurà trobades públiques a Maputo, Nampula i Beira i es realitzaran altres esdeveniments a la resta de Moçambic.
 

PER SABER-NE MÉS

Visita del cardenal Matteo Zuppi a Moçambic per commemorar els 30 anys

EL LLIBRELIBRO

Moçambic. Una pau per a Àfrica (R.Morozzo della Rocca)