WERELD

Het verhaal van Joao en de impact van het DREAM-programma voor oogheelkundige zorg in Mozambique

Honderden kinderen en jongeren met visuele problemen worden behandeld in de oogkliniek van het DREAM Centrum in Matola

"Mijn zoon Joao zat van jongs af aan altijd vast aan het schoolbord, als hij een beetje achterliep was het afgelopen. Een visueel gehandicapt persoon in Afrika heeft niet dezelfde rechten en mogelijkheden als anderen. Nu is hij 14 jaar oud en hebben jullie hem met deze bril terug in de wereld gezet."

Zijn moeder was in tranen toen ze dit zei. Joao is een van de vele jongeren met visuele problemen die, na een juiste diagnose, eind september gratis een bril kreeg in de oogkliniek van het DREAM Centre in Matola.

Het is een zeer goed uitgerust centrum, met geavanceerde apparatuur. De optometrist maakt brillen op maat. De polikliniek is ook bevoorraad met lenzen en monturen, die regelmatig door talloze Italiaanse donoren worden verstrekt.

De polikliniek - geopend in 2019 - heeft oogonderzoeken uitgevoerd bij meer dan 9.000 mensen en honderden brillen gemaakt, die gratis werden aangeboden aan evenzoveel kinderen en jongeren tijdens screeningscampagnes op scholen in Matola. In het geval van Joao was het niet mogelijk om ze daar te maken, omdat de sterkte erg hoog was en de glazen speciale kenmerken hadden, maar het was toch mogelijk om ze te maken door ze uit Italië te importeren, dankzij een uitgebreid ondersteuningsnetwerk dat een paar jaar geleden door het DREAM-programma is opgezet.

Naast het uitvoeren van routinecontroles, oogmetingen om risicocondities op te sporen en geschikte preventieve behandelingen te identificeren, en het produceren van brillen, heeft de kliniek ook een soort mobiele unit die scholen en zelfs het nabijgelegen Sant'Egidio Voedingscentrum bereikt voor controles en het doen van oogmetingen.

De kwaliteit en uitmuntendheid van deze preventie- en behandelingsdienst is een concreet antwoord om de grote kloof tussen het noorden en het zuiden van de wereld althans een beetje te overbruggen. Preventie en vroegtijdige diagnose maken namelijk een snel herstel mogelijk en voorkomen in veel gevallen blindheid.
 
Er zijn 2,2 miljard mensen in de wereld met een visuele beperking, slechtziendheid of volledige blindheid. Ongeveer de helft, 1 miljard, hadden hun ogen kunnen redden als ze de noodzakelijke behandeling hadden gekregen om hun afwijkingen te corrigeren, van bijziendheid tot glaucoom tot staar. Dit wordt aan de kaak gesteld in het eerste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over gezichtsvermogen.
In sub-Sahara Afrika is het aantal gevallen van blindheid acht keer hoger dan in alle rijke regio's van de wereld. "In lage- en middeninkomenslanden worden zichtproblemen niet goed behandeld. Iemand die in een arm land is geboren en bijvoorbeeld slecht ziet van een afstand, heeft weinig kans om een behandeling te krijgen om de afwijking te corrigeren. De onvervulde behoeften van mensen in lage-inkomenslanden zijn vier keer zo groot als die van mensen in welvarende landen." [WHO-rapport]