news

Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018, op bezoek bij de Gemeenschap van Sant'Egidio

22 Mei 2019 - GEMEENTE ROME, ITALIË

Sant'Egidio

Deel Op

Gisteren bezocht Denis Mukwege uit de Democratische Republiek Congo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018, het avondgebed dat elke avond plaatsvindt in de basiliek van Santa Maria in Trastevere. De prijs werd aan hem toegekend samen met Nadia Murad, een jonge Jezidi vrouw die getuigde van het misbruik dat haar en anderen werd aangedaan, voor "hun pogingen om een einde te maken aan seksueel geweld als wapen in oorlogen en gewapende conflicten."

Denis Mukwege is gynaecoloog en zijn motti is: "justice is everyone’s business.” Hij werkt in het Panzi ziekenhuis in Bukavu in de Democratische Republiek Congo dat werd opgericht in 2008. Hij is voorzitter van de Panzi Foundation en won in 2014 ook de Sakharov prijs. Samen met zijn staf heeft hij duizenden patiënten behandeld die het slachtoffer waren van seksueel misbruik tijdens de lange burgeroorlog, die meer dan zes miljoen Congolezen het leven kostte.

Denis Mukwege begroette aan het einde van het gebed de deelnemers aan het internationale congres 'Alles kan veranderen', waaraan vertegenwoordigers deelnemen van de Gemeenschappen van Sant'Egidio in 39 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.