Op 16 en 17 februari heeft Marco Impagliazzo het bezoek gebracht aan de Gemeenschap van Sant’Egidio van Mönchengladbach die er actief is sinds 1983.
Mönchengladbach ervaart sinds enkele jaren een zware economische crisis: vele fabrieken – de stad vormde een belangrijk centrum van textielindustrie – zijn gesloten. De werkloosheid heeft sociale conflicten teweeggebracht en de afstand tussen personen van verschillende afkomst en verschillende generaties is vergroot. Een stad zoals vele gesloten werelden, gescheiden door muren die onzichtbaar zijn, maar toch evident herkenbaar in het wantrouwen dat heerst en zich soms omvormt tot openlijk racisme.
Het is daarom belangrijk om het werk van vriendschap en integratie dat de Gemeenschap doet, voort te zetten en te versterken. De muren van angst en uitsluiting doorbreken, samenleven en op deze manier aan vrede bouwen: dit is de opdracht die Marco Impagliazzo toevertrouwd heeft aan de Gemeenschap.
In het nieuwe gebouw aan de Franziskanerstrasse 30 (ingehuldigd in november 2018 door bisschop Helmut Dieser) heeft de president van Sant’Egidio de School van Vrede bezocht die al meer dan 35 jaar Duitse kinderen samen met kinderen van 15 verschillende nationaliteiten verzamelt. Onlangs is in het Duits een boek verschenen over deze ervaring van Sant’Egidio in de wereld.
Terwijl de kinderen studeren en spelen, krijgen de moeders in een andere kamer ondersteuning aangeboden in het leren van de Duitse taal en cultuur. Dit werk werd onlangs door de stad Mönchengladbach bekroond met de “integratieprijs”. Ga naar het nieuws (Duits)
Marco Impagliazzo bezocht vervolgens in hetzelfde gebouw het restaurant dat warme maaltijden aanbiedt aan de armen en daklozen van de stad, een plek waar iedereen welkom is en naar iedereen geluisterd wordt.
Alvorens deel te nemen aan de liturgie in de kerk van Heilige Barbara, waar doordeweeks het gebed van Sant’Egidio plaatsvindt, ging Marco Impagliazzo naar een instelling voor ouderen waar de jongeren regelmatig op bezoek komen die opgroeiden in de School van Vrede: daar leerden ze om solidair te zijn met wie zwak en oud zijn en vandaag zijn ook zij een bron van menselijkheid.