news

Het bezoek van Marco Impagliazzo aan Kiev in Oekraïne

14 Mei 2018 - KYIV, OEKRAÏNE

UkraineMarco Impagliazzo

Deel Op

De afgelopen dagen heeft de voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio een bezoek gebracht aan de Gemeenschap in Kiev, Oekraïne, ter gelegenheid van de 50e verjardag van Sant'Egidio. We doen verslag van zijn verhaal:

"Het was een vreugde om deze dagen in Kiev de 50e verjaardag van Sant'Egidio te vieren met de Gemeenschappen van Oekraïne. Wat mij trof was de vriendschap met zovele daklozen, die in de Gemeenschappen een familie gevonden hebben. Dit jaar duurde de winter erg lang. Met de hulp en de vriendschap van veel jongeren en volwassenen zijn veel mensen gered van het hardvochtige klimaat. Dat hoorde ik van enkele daklozen die bijeen waren in het mooie huis van de Gemeenschap naast het beroemde Maidan plein.

Ook was ik in de gelegenheid om een aantal ouderen en enkele mensen met een beperking te ontmoeten, die in een grote instelling wonen. De Gemeenschap opent daar al 12 jaar lang dag na dag de deuren, zodat vriendschap en genegenheid van velen er binnenkomen bij wie helemaal alleen zijn. Enkele ouderen hebben me geraakt met hun diepzinnige woorden over de waarde van de vriendschap. Zoals Olga: "Ik geloof dat God bestaat, omdat hij mij in mijn ouderdom al deze kinderen heeft gegeven". Uit de mond van de ouderen en de daklozen hoorde ik prachtige gedichten over liefde en vriendschap, die ze zelf hadden gemaakt.

Er was ook een grote ontmoeting met de Gemeenschap van Kiev en vertegenwoordigers uit Leopold, Ivano-Frankoskv, Odessa en andere plaatsen. We hebben samen gekeken naar de toekomst van de Gemeenschap, met onze blik gericht op allen. Ik was getroffen door de dagelijkse inspanningen van onze Gemeenschappen voor de vrede en verzoening, in een samenleving die nog erg getekend is door de oorlog met Rusland. Een oorlog die in de afgelopen jaren veel verdriet, lijden en dood voortgebracht heeft. We moeten blijven bidden voor de vrede tussen Rusland en Oekraïne, en voor de vrede in datzelfde Oekraïne, waar het geweld tegen de armen, en in het bijzonder de Roma, toeneemt.

Ik dank alle Oekraïense broers en zussen voor de hoop die zij vertegenwoordigen. Zoals de oude Olga het zei: "In deze donkere tijden is de gemeenschap een lichtflits in de duisternis". De schoonheid van de lavra, van de kerken en van de plaatsen van gebed van deze stad, hebben me de geschiedenis laten zien van het geloof en gebed van een volk, getekend door het christelijk geloof, dat vandaag wordt uitgenodigd om te leven voor de vrede. Spasiba bolshoi!"

Marco Impagliazzo