DIÀLEG

A Buenos Aires, 30 anys després de l’atemptat de l’AMIA, Sant’Egidio recorda les víctimes en una emotiva cerimònia interreligiosa amb la comunitat jueva

“La ferida de l’AMIA és la ferida de la ciutat, és la ferida del país”

 
El passat 11 de juliol de 2024, una setmana abans del tràgic aniversari, la Comunitat de Sant’Egidio va fer un emotiu acte interreligiós de record. La cerimònia va començar a la plaça Bernardo Houssay, a poques illes del lloc de l’atemptat, i va acabar amb una marxa silenciosa il·luminada per espelmes davant de la seu de l’associació mutual israelita.
 
Va recordar les 85 víctimes el president de l’AMIA, Amos Linentzky, que va donar les gràcies especialment a la Comunitat perquè ha estat una companyia constant en tots aquests anys i perquè ha treballat sense defallir per mantenir el record i la justícia. “Trenta anys després, no estem disposats a perdre l’esperança de veure un dia la justícia, de veure un dia la fi de la impunitat, esperança que es nodreix amb actituds com aquesta”.
 
Andrea Poretti, representant de la Comunitat de Sant’Egidio, va destacar: “Des del primer moment, com a Comunitat de Sant’Egidio, vam sentir que la ferida de l’AMIA era la ferida de la ciutat i del país. Any rere any, amb diferents iniciatives, hem volgut estar al costat dels que van patir la pèrdua de familiars, i dels que van quedar malferits, i hem volgut expressar la nostra proximitat a la comunitat jueva. Avui, aquí, volem seguir expressant el nostre homenatge a les víctimes i renovar la nostra proximitat als familiars i als amics, i també a les noves generacions que s’afegeixen al record d’aquelles vides que van quedar esborrades inesperadament”.
 
Va participar a la trobada Pilar Bosca, directora del Ministeri del Culte del Gobern de la ciutat de Buenos Aires, un delegat de l’arquebisbe de Buenos Aires, i representants d’altres institucions cristianes i jueves. Luis Czyewsky, que era el pare de la Paola, una de les 85 víctimes de la massacre terrorista del 18 de juliol, va dir: “Voldria transmetre-us a tots que sentir-se acompanyat d’alguna manera fa que renovem forces per reclamar el que reclamem des de fa molt de temps. Els podres públics ens han de donar unes respostes que fins ara no hem tingut. Potser les tindrem d’aquí a poc”.
 
La manifestació va acabar-se amb un minut de silenci per totes les víctimes de tots els atacs terroristes i amb una abraçada de pau. La marxa silenciosa, il·luminada per la llum de les espelmes, va acabar davant de la seu de l’AMIA, amb una pregària fúnebre (Kaddish) presidida pel rabí de l’AMIA, Eliahu Hamra.