MÓN

E-registo, E-xisto! - Dret a un nom, certificat de naixement i identitat legal per a 111.000 infants de Moçambic. A Maputo una conferència sobre els resultats recents de "Bravo!" en tres regions del país

Nampula, Xai-Xai i Matola han estat les "capitals" d'una nova iniciativa de ¡BRAVO! a Moçambic. A les tres províncies de les quals aquestes ciutats són capitals (Nampula, Gaza i Maputo), el Programa de Registre de l'Estat Civil ha realitzat en els últims dos anys una tasca important per protegir la vida dels infants "invisibles". A Gaza i Maputo el Programa per primera vegada compta amb la col·laboració de LVIA i la Fundació Acra.

A Nampula, on BRAVO! fou iniciat el 2010, ha ampliat la seva presència als 23 districtes que componen aquesta província, la segona més gran del país, on ara també s'han establert desenes de milers de refugiats interns de la província de Cabo Delgado sacsejada per la violència terrorista.

BRAVO! ha obert 48 nous llocs de registres hospitalaris en diverses maternitats per permetre la inscripció gratuïta immediatament després del part o bé a les primeres vacunacions neonatals en llocs fins i tot a molts quilòmetres dels principals centres. També ha organitzat 53 campanyes tardanes gratuïtes i ha capacitat nous activistes i agents per parlar amb les famílies i garantir el registre electrònic immediat. A més, l'assessorament estadístic i demogràfic proporcionat per ISTAT a l'institut nacional de Moçambic ha contribuït a generar dades que tindran impactes positius a llarg termini al sistema.

A l'esdeveniment celebrat el 4 de juliol a Maputo, s'hi van presentar detalladament els resultats: 111.000 infants registrats, 192 capacitadors formats, 250 actors comunitaris implicats, 200.000 persones sensibilitzades. El secretari general del Ministeri de Justícia, en nom del Govern, va demanar a Sant'Egidio que seguís ajudant el país, com ja va fer amb l'immens regal de la pau el 1992. Una pau signada a Roma el 4 d'octubre d'aquell any després de 27 mesos de guerra, amb unes negociacions que van tenir lloc a la seu de Sant'Egidio.

Els professors Gianpiero Dalla Zuanna i Maria Castiglioni de la Universitat de Pàdua i els investigadors de l'Institut Superior de Sant'Anna de Pisa, analitzant les dades recollides durant els 24 mesos de la intervenció, van parlar d'un èxit no només en termes absoluts sinó també per la capacitat de donar accés al registre a aquelles famílies i comunitats que normalment estan excloses per ser molt perifèriques. Si els mètodes, les habilitats i la sensibilitat s'expandeixen a altres províncies del país, la taxa de registre nacional podria augmentar exponencialment amb els seus efectes inclusius i d'equitat social.
L'estudi i programa ha estat finançat íntegrament per Itàlia a través de l'oficina de Cooperació de Maputo.