NOTES DE PREMSA

Els corredors humanitaris salven un nou grup de refugiats sirians que estaven al Líban. És una via de pau a Orient Mitjà, inflamat per la guerra.

Han aterrat a l’aeroport de Roma en un vol procedent de Beirut 51 refugiats sirians. Han viscut durant molt de temps en camps de refugiats de la regió d'Akar, a la vall de Bekaa i al nord del Líban o en infrahabitatges als afores de Beirut. La seva arribada a Itàlia ―en un moment molt difícil per al Líban a causa del conflicte entre Israel i Palestina― ha estat possible gràcies als corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant'Egidio, la Federació d'Esglésies Evangèliques d'Itàlia i la Taula Valdesa, d'acord amb els ministeris italians de l'Interior i d'Afers Exteriors, que des de febrer de 2016 han portat gairebé tres mil persones de manera segura al país transalpí. En total, han arribat a Europa 7.500 refugiats amb els corredors humanitaris.

Els nuclis familiars –alguns molt nombrosos– seran acollits en diferents regions italianes (Calàbria, Emília Romanya, Ligúria, Llombardia, Molise, Piemont, Sicília i Toscana), en part gràcies als seus parents, que van arribar amb anterioritat gràcies als corredors humanitaris i que estan integrats a Itàlia, i en part en cases que famílies italianes, associacions la diaconia valdesa i la Comunitat de Sant’Egidio han posat a disposició per a ells. Aquestes els acompanyaran en l'itinerari d'integració, gràcies a l'aprenentatge de la llengua italiana i, un cop hagin obtingut l'estatus de refugiat, gràcies a la inserció en el mercat de treball. 


 Els corredors humanitaris, totalment autofinançats, són una iniciativa de la societat civil que demostra com n’és d’important evitar els viatges per mar ―i per tant, les xarxes de traficants de persones― i acollir i integrar. Es tracta d'una bona pràctica reconeguda a nivell internacional que pot ser un model per a la Unió Europea. En aquest temps en què es multipliquen les guerres, els corredors humanitaris són una resposta concreta per a persones i famílies vulnerables, que tenen el dret de ser protegides i a les quals s’ha d’oferir vida i esperança de futur.