La seu dels Joves per la Pau de Kíiv, que va rebre l’impacte d’un míssil el 16 de març de 2022, va reobrir dissabte 27 de gener. Per a l’ocasió es van aplegar als locals reestructurats estudiants de secundària i universitaris. Alguns eren de Kíiv i altres eren desplaçats de les regions properes a la línia del front. En aquests anys de guerra els Joves per la Pau s’han convertit en un àmbit d’integració entre joves que tenen al seu darrere històries i situacions diferents, però que viuen el mateix drama. Són una resposta a la desorientació, a la soledat i al trauma de joves i molt joves que han conegut la violència de la guerra a les seves ciutats i l’èxode per trobar un refugi.
En una assemblea molt activa i concorreguda va ressonar el treball de solidaritat que en aquests dos anys de guerra han dut a terme els Joves per la Pau a favor dels ancians, els infants i els desplaçats. “La possibilitat d’ajudar els altres és una ajuda per als mateixos joves, que necessiten socialitzar, comunicar-se, sentir-se útils i desenvolupar els talents que tenen. I una casa és un regal especial per als joves que van perdre la seva”, va dir Olga Makar, responsable dels Joves per la Pau d’Ucraïna.
A Kíiv els joves participen activament en les activitats dels dos centres humanitaris per a desplaçats que ha obert Sant’Egidio. Aviat s’inaugurarà un tercer centre en aquesta seu que s’acaba de reestructurar. A més, els locals reestructurats també acolliran una nova Escola de la Pau per a infants provinents de zones de guerra, que s’afegiran a les dues que ja existeixen. És una resposta a la fam d’educació dels infants ucraïnesos, alguns dels quals només s’han assegut en un pupitre d’escola esporàdicament, perquè des del 2020 ―primer a causa del confinament i després per la guerra― molts centres educatius estan tancats.
La reobertura de la seu va ser un moment de joia i de gratitud, i alhora, d’intens intercanvi i reflexió, amb un fort sentiment de responsabilitat davant dels desafiaments urgents que imposa la guerra en relació a les persones que més en pateixen les conseqüències i necessiten un plus de solidaritat i de proximitat. “Amb el nostre treball resistim al mal”, va dir G. “Aquesta casa, danyada per la guerra, ara és plena de vida, i acollirà l’escola de la pau, la pregària i un centre per a desplaçats. I aquí també prepararem el sopar itinerant per a les persones sense llar”, va afegir la Katya.
La intervenció per videoconferència dels Joves per la Pau de Lviv i d’Ivano-Frankivsk i també una delegació en connexió des de Roma van fer visible el lligam de solidaritat i de proximitat que uneix molts altres Joves per la Pau d’Ucraïna, Europa i el món amb Kíiv i els seus joves.
Seguim enviant ajuda
a Ucraïna