El 20 de novembre de 1989, fa exactament 34 anys l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció de l’ ONU sobre els drets dels infants i els adolescents (Convention of the Rights of the Child).
Era la primera vegada que, provant d’harmonitzar les diferents experiències culturals i jurídiques, s’afirmava de manera coherent els drets fonamentals que s’han de reconèixer per a tots els infants del món.
La Convenció es va convertir ràpidament en el tractat en matèria de drets humans que més estats van ratificar . Actualment formen part de la Convenció 196 estats. Des de llavors cada any, el 20 de novembre se celebra el Dia Mundial dels drets dels infants i els adolescents.
Els quatre principis fonamentals de la Convenció sobre els drets de la infància i l’adolescència són:
- No discriminació (art. 2): els drets que sanciona la Convenció han de garantir-se a tots els menors, sense distinció de raça, sexe, llengua, religió, opinió de l’infant/adolescent o dels pares.
- Interès superior (art. 3): en tota llei, norma, iniciativa pública o privada i en tota situació problemàtica ha de prevaldre l’interès de l’infant/adolescent.
- Dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament de l’infant i de l’adolescent (art. 6): els estats han d’emprar els màxims recursos per protegir la vida i el sa desenvolupament dels infants, també a través de la cooperació internacional.
- Escoltar les opinions dels menors (art. 12): preveu el dret dels infants a ser escoltats en tots els processos de decisió que els afecten, i el corresponent deure, per als adults, de tenir en compte les seves opinions. (font Unicef)
En els darrers anys les desigualtats han augmentat en diversos àmbits: des del canvi climàtic fins a l’educació, des de la salut mental fins a la lluita contra el racisme i la discrminació. Infants i joves estan fent sentir la seva veu sobre aspectes crucials per a la seva generació, i demanen als adults que construeixin un futur millor. Un exemple són les manifestacions Fridays For Future contra l’escalfament global i el canvi climàtic.
Des de la seva fundació, la Comunitat de Sant’Egidio, en la seva dedicació als més menuts, n’ha promogut els drets i ha fet front als complexos desafiaments que s’han anat plantejant. Els nostres programes per als infants oferim respostes concretes a molts drets que encara són negats. Avui, en ocasió del Dia mundial dels drets dels infants i els adolescents, volem destacar alguns d’aquests aspectes:
Mai més invisibles!
Segons l’article 7 de la Convenció sobre els drets dels infants, tot infant ha de ser “registrat immediatament en néixer, tenir un nom, una nacionalitat i, sempre que sigui possible, ha de conèixer els pares i ser criat pels pares”. Malgrat tot, al món un de cada quatre infants menor de 5 anys no està inscrit al registre civil (uns 230 milions d’infants). Com que no consten al registre civil se’ls neguen drets fonamentals com ara l’accés a l’educació i als drets civils, i això fa que siguin més vulnerables a abusos i al tràfic de persones. Per lluitar contra aquesta situació, la Comunitat de Sant’Egidio va llançar el programa BRAVO (Birth Registration for All Versus Oblivion) a Burkina Faso, Moçambic i Malawi, que està ajudant a reduir l’anonimat de milions de persones, sobretot infants.
A les llibreries ja podeu trobar “Nascere non basta”, un llibre que tracta la qüestió dels infants invisibles i del registre civil a l’Àfrica. És una obra que es basa en l’experiència del programa BRAVO.
El dret a la salut
L’article 24 de la Convenció afirma que tots els infants tenen dret a gaudir de bona salut, i això inclou l’accés a l’aigua potable, un ambient saludable, aliments, roba i atenció sanitària adequada.
El programa DREAM s'ocupa de la salut dels infants africans, per tal que pugui créixer una generació sense el virus del VIH i la malnutrició. Gràcies a un pla de prevenció de la transmissió del virus de la mare al fill, més de 150.000 fills de mares seropositives han nascut sans. Per a més informació visita la web del programa DREAM. D’altra banda, els centres nutricionals de la Comunitat acullen cada dia milers d’infants per garantir-los un creixement sa amb una alimentació equilibrada.
L'escola
L’article 28 recull el dret de tots els infants a rebre una educació. La Comunitat de Sant’Egidio sempre ha prioritzat aquest dret, especialment a les zones més deprimides del món. Actualment, les Escoles de la Pau, a 70 països, ofereixen gratuïtament suport escolar i educació en els principis de la pau i de la convivència gràcies al treball de voluntaris de la Comunitat. Per saber-ne més, visita la nostra web.
A més, gràcies al Programa d’apadrinaments, més de 7000 infants de 22 països tenen accés a l’educació, i poden cobrir les despeses de matrícula escolar, de llibres, de material didàctic i d’uniformes. Aquest programa no només ajuda els infants en els aspectes crucials de la seva vida, sinó que també és una ajuda fonamental per a les seves famílies.