ACTES

"Quan és fosc n'hi ha prou amb una petita llum. A Kíiv vaig pensar que la pau ja ha començat". Paraules del cardenal Matteo Zuppi als joves de la Global Friendship

Pregària a la Basílica de Sant Antoni de Pàdua

"La guerra és la mare de totes les pobreses i l'amor aconsegueix totes les riqueses i les paus. I us he de confessar una cosa: vaig anar a Kíiv en la missió que el papa Francesc em va encomanar per ajudar a la pau. Vaig anar a visitar el centre d'acollida de la Comunitat. Estic orgullós dels nostres germans de la Comunitat d'Ucraïna, perquè enmig de la foscor de la guerra i enmig de la desesperació mantenen encesa la llum de l'amor, parlen amb respecte, donen dignitat i fan que els altres se sentin importants i sentin l'ajuda que reben, ofereixen respostes concretes que molts altres amics de la Comunitat de molts llocs d'Europa els han ―els heu― enviat".
Són paraules d'aquesta tarda que Matteo Zuppi, cardenal de Bolonya i president de la Conferència Episcopal Italiana, va dir a Pàdua, a la Basílica de Sant Antoni, a la pregària per la pau amb uns mil joves europeus, entre els que hi havia 70 ucraïnesos, organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio a través del moviment dels Joves per la pau.
"Allà realment vaig sentir que tots eren germans, que hi éreu també vosaltres i que l'enemistat havia estat vençuda ―va afegir el cardenal. Les ciutats brillen amb l'escola de la pau o quan la foscor de la soledat és vençuda. N'hi ha prou amb una mica de llum. Quan és fosc una llum ben petita ho canvia tot. No pensis mai que allò que fas no val per a res. És important, i molt més del que penses. Som lluminosos quan donem
llum als altres. I això fa que el nostre cor estigui encès". "A Kíiv vaig pensar que la pau ja ha començat".

"Quan ens submergim en la gran navegació d'internet pensem que som globals, però en realitat no sabem ni qui som perquè tot sembla possible, no hi ha rostres ni històries, només pantalles, els altres només són cossos per posseir-los o per observar-los. No, són dones i homes per estimar-los! L'amor té un enemic, un enemic enemic, terrible, tràgic, despietat, amb qui no es pot jugar perquè no juga: el mal fa mal, destrueix la vida. El mal fa que ens enamorem de les coses i no de les persones i converteix les persones en coses per utilitzar i llançar. El mal malbarata l'amor que tenim o fa que tirem la tovallola davant dels primers problemes", va dir per concloure  Zuppi. (ANSA)

 

 

 

 

 

La pau és possible, la pau ja ha començat, i no és l'absència de guerra, que caracteritza les treves. Ho va dir el president de la Conferència Episcopal Italiana, el cardenal Matteo Zuppi, en celebrar la missa a la Basílica de Sant Antoni de Pàdua, davant d'uns mil joves europeus, entre els que hi havia 70 ucraïnesos, i que participen en la trobada de Sant'Egidio "Global Friendship" per la pau.

"Durant aquests dies tan bonics, en què vivim una ciutat amiga i entenem que totes les ciutats poden ser-ho, dies de trobada, d'escolta, de debat, de molta joia i de treball, entenem que la pau és possible, que un món d'amor no és un somni romàntic, sinó una realitat que ens permet 'fer' moltes coses que ningú pensava que pogués fer o que fos capaç de fer", va dir el prelat.
"La guerra, totes les guerres, ens impliquen a tots. És una pandèmica. La nostra amistat és exactament el contrari: és amistat global, és un bé sense fronteres. L'amistat supera totes les fronteres, ens fa veure com una cosa normal que siguem diferents, i això no vol dir que siguem hostils". La guerra "produeix una epidèmia d'enemistat amb els seus fruits més terribles: l'odi, la violència, la mort, la tortura, el menyspreu, la destrucció, els desplaçats, la ràbia i els murs, pensant que així estem segurs i en pau".

Elena Mambelli