Sant'Egidio i el Dia Mundial del VIH: el programa DREAM porta 20 anys lluitant contra les desigualtats a l'Àfrica
Fa 20 anys, DREAM Sant'Egidio va obrir el seu primer centre de salut per combatre el VIH/sida a Moçambic. Avui, amb 50 clíniques en 10 països africans, segueix lluitant contra aquesta malaltia, entre altres coses
A finals dels anys 90, no hi havia tractament per a la sida al sud del món i les persones amb la malaltia morien al cap de pocs mesos. A l'Àfrica, hi havia milers de nens seropositius i orfes de pares que havien mort a causa de la sida.
Un grup de metges i investigadors de la Comunitat de Sant'Egidio, després de constatar l'evident fracàs de les decisions sanitàries preses fins llavors, van proposar combinar la prevenció amb la teràpia com a complement natural per reduir la infecció. Amb aquesta convicció, que tenia una sòlida base científica, va començar una tasca de promoció al Govern de Moçambic, on el Programa DREAM va donar els seus primers passos, perquè legalitzés l'ús de la teràpia al país i permetés la importació de fàrmacs antiretrovirals que s'utilitzaven a Occident.
El Programa DREAM, referent de tractament tant per als habitants de països rics com per als de països pobres, va obrir el primer centre de tractament per a persones seropositives a Moçambic.
Actualment, DREAM gestiona 50 clíniques en 10 països africans i gràcies al Programa, més de 500.000 pacients seropositius estan en tractament i 150.000 nens han nascut sense el virus de mares seropositives que han seguit el tractament PMTCT ( prevenció de la transmissió de mare a fill).
La base del Programa és la gratuïtat: els tractaments, els procediments d'assistència sanitària i els diagnòstics són totalment gratuïts. La gratuïtat és necessària per raons d'equitat i justícia, però també és el secret de l'altíssim grau d'adherència, que ara es considera el factor que determina l'èxit del tractament.
Aquest any, amb motiu del Dia Mundial de la Sida, l'1 de desembre, ONUSIDA insta tothom a abordar les desigualtats que dificulten el progrés en la lluita contra la sida.
Les dades d'ONUSIDA sobre la resposta global al VIH revelen que, en els últims dos anys, amb la covid-19 i altres crisis mundials, els avenços en la lluita contra la pandèmia del VIH han minvat, s'han reduït els recursos i, en conseqüència, milions de vides estan en perill.
Quatre dècades després de l'inici de la pandèmia del VIH, encara persisteixen les desigualtats quan es tracta dels serveis més bàsics, com les proves, el tractament i, encara més, quan es tracta de noves tecnologies.
L'objectiu d'acabar amb la sida com a amenaça per a la salut global el 2030 està a només vuit anys. La fi de la sida només es pot aconseguir si atenem les desigualtats que la fonamenten.
“Durant vint anys la nostra activitat no ha deixat de créixer i avui DREAM és un model per combatre no només el VIH/sida, sinó també altres malalties infeccioses i cròniques que s'estan estenent cada vegada més als països del sud del món. Els medicaments no són suficients per lliurar aquesta batalla: necessitem, sobretot, formació, ajuda econòmica i una gran sinergia entre totes les parts implicades”. Aquestes són paraules de Paola Germano, directora del Programa DREAM.
Junts podem seguir marcant la diferència.