Un altre hivern. Per als joves migrants que han arribat a les portes d'Europa en la ruta dels Balcans, torna el fred i la desesperació de molts que encara veuen lluny el destí del seu viatge. Per dir-los que no els oblidem, aquests dies de festa han sortit dues missions de Joves per la Pau de Pàdua, Bolonya i Trieste.
No és la primera vegada que travessen la frontera “en sentit contrari”, per visitar migrants procedents del Pakistan, Nepal, Iran, Iraq, Afganistan i molts altres països de l'Orient Mitjà, obligats a viure en condicions molt precàries i totalment indignes, passant fred, sense electricitat i enmig del fang. Amb alguns d'ells, després de més d'un any de constants visites i missions solidàries, ha sorgit una amistat. De fet, no n'hi ha molts que hagin aconseguit superar la fina però insuperable barrera que els separa dels països de la Unió Europea.
Molts joves migrants han intentat superar el “joc” repetidament, algunes fins a trenta-cinc vegades, i en molts casos són expulsats per la força després de patir abusos i violència tant verbal com física. Per a alguns, el viatge va acabar de seguida, com en el cas de l'Ijaz, un noi pakistanès de 22 anys que va morir el 29 de desembre mentre intentava creuar un riu de nit. Es va ofegar davant dels seus amics. Quan expliquen la seva història, plena de dolor, els que el van conèixer demostren amb les seves paraules que la seva mort va ser totalment ignorada i que ni tan sols se li va donar l'ajuda necessària per recuperar el seu cos.
Per a ell i per als altres migrants que han perdut la vida al llarg del camí, tots dos grups de Sant'Egidio es van aturar al cementiri de Bihac per pregar davant de les tombes sense nom.
Al territori de Bihac hi ha actualment prop de 1.500 migrants, entre els que viuen en camps institucionals, com els de Lipa (ara reconstruït —i millorat— després de l'incendi de desembre del 2020), i Borici, i les cases “okupades”, cases abandonades i campaments aïllats a la muntanya on la vida és extremadament dura.
Des de fa un any, Sant'Egidio ha establert forts llaços d'amistat amb els migrants que viuen en aquests llocs, i ha tornat gairebé mensualment per visitar-los. Aquests dies de Nadal, els Joves per la Pau han portat regals i han celebrat les festes amb els nombrosos nens i famílies que hi ha.
“Lluita contra la fortalesa Europa” hi ha escrit a la paret d'una de les cases ocupades: solidaritat i presència constant, també volen ser una manera d'erosionar, de manera pacífica i constructiva, el mur de la “fortalesa d'Europa”.