Sant'Egidio es reuneix al Sudan amb el màxims responsables de l'Estat

Sudan està vivint un període de profunda transformació que va començar amb les manifestacions pacífiques de la societat civil a principis de 2019 que van dur a la caiguda del règim autoritari que es va instaurar fa quasi trenta anys. Fins i tot una part de l'exèrcit s'ha posicionat amb els manifestants i ha creat les condicions polítiques per a una transició democràtica.

Conseqüència de tot plegat és la creació del Consell Sobirà encarregat de la transició, format equitativament per representants de l'aliança de forces democràtiques (Forces of Freedom and Change, FCC) i els militars del Consell de Transició Militar.

Com a part d'aquesta transició, el Consell Sobirà s'ha compromès a mantenir un diàleg polític amb tots els moviments rebels que encara hi ha al país, per dur el Sudan a la pau. De fet, fa dècades que al Darfur, al Kordofan i en altres regions del país hi ha moviments que demanen l'autonomia i la democratització. L'única reacció de l'anterior règim havia estat la militar. Ara hi ha diverses mediacions en curs i s'estan assolint els primers resultats a través del diàleg i la mediació.

El Sudan és un país multiètnic i multireligiós i el nou Govern de transició ha reconegut per primera vegada aquest tret començant per l'aprovació d'algunes denominacions religioses a més de l'islam i la institució del Nadal com festa nacional. El Sudan també ha establert relacions diplomàtiques amb Israel i ha recuperat unes bones relacions amb els Estats Units. Com a conseqüència de tot això, i després de molts anys, han tret el país de la llista negra d'estats terroristes.

El Consell Sobirà ha nomenat els actuals alts càrrecs de l'Estat: els militars han senyalat com a president el general Abdel Fattah al-Burhan; la societat civil ha senyalat com a primer ministre Abdallah Hamdok, un eminent economista. Amb tot, encara no s'ha pogut afrontar amb èxit la greu crisi econòmico-financera del país, que té el seu origen en el gran deute públic acumulat i en l'augment dels preus dels bens de primera necessitat. Igual que passa en altres casos, també al Sudan és vàlida la regla que diu que la democràcia ha de poder augmentar el benestar general, sota pena de tornar enrere.

La recent decisió del G20 de perdonar el deute del Sudan és una gran ajuda perquè el país accedeixi novament a préstecs del Banc Mundial i per donar aire a una economia sota pressió.

El Sudan també s'ha compromès a fomentar la implementació de l'acord de pau per a Sudan del Sud (RARCSS). Alhora el Sudan dona suport a la mediació de la Comunitat de Sant’Egidio per facilitar el diàleg polític amb els grups rebels de Sudan del Sud que encara no han firmat.
En aquest marc, una delegació de la Comunitat, invitada per les autoritats sudaneses, va visitar Khartum entre l'11 i el 15 de juliol.

Les trobades amb el primer ministre Abdallah Hamdok i amb el president Abdelfattah Al Burhan van transcórrer en un clima de gran simpatia i respecte pel treball per la pau de la Comunitat. Va suscitar gran atenció la "Rome initiative" pel diàleg polític al Sudan del Sud. Com a demostració del suport a l'acció de la Comunitat, el Govern de Khartum va voler nomenar un enviat especial per a aquesta iniciativa. A més, tant el president com el primer ministre van demanar a la Comunitat que ajudin en els processos de pau en curs al país. Alhora, van manifestar gran preocupació per la situació d'Etiòpia, amb especial referència a la guerra al Tigre i les disputes frontereres entre el Sudan i Etiòpia.

Durant la visita van poder-se reunir amb representants del Sudan Council of Churches, el nunci apostòlic i Raja Nicola, única dona i única cristiana que és membre del Consell Sobirà, amb els que ha parlat no només de la situació del Sudan, sinó també de la llibertat religiosa i de la convivència pacífica entre creients de diferents religions, destacant que l'enderrocament del règim anterior va comportar més respecte de les institucions cap a les diferents tradicions religioses.

 

Fotos
Paolo Impagliazzo i Mario Giro (Sant'Egidio) amb
el primer ministre del Sudan Abdalla Hamdok
el president Abdelfattah Al Burhan
el nunci apostòlic al Sudan, Luís Miguel Muñoz Cárdaba
Raja Nicola, membre del Consell Sobirà
el cardenal Gabriel Zubeir Wako