En ocasió de la festa de l'Aid el Adha (sopar tradicional a base de xai), s'ha inaugurat el primer “restaurant solidari” de Sant'Egidio per a refugiats “atrapats” (malauradament a vegades fins i tot durant anys) a l'illa grega.
Unes 350 persones, majoritàriament famílies amb nens molt petits de l'Afganistan, Iran i Síria, han rebut el permís per sortir del camp de Moria i assistir al sopar, després d'un confinament sever que ha durat diversos mesos.
De fet, Sant'Egidio ha aconseguit que tots els dies d'agost, una quota d’almenys 300 refugiats pugui abandonar el camp per participar en les activitats organitzades pels voluntaris de la Comunitat, un grup de persones de diferents països europeus. S'ha adequat un antic molí d'oli, un gran edifici de pedra davant del mar, on a més dels sopars, també hi haurà un curs d'anglès per a adults i activitats de l'Escola de la Pau per als nens.
Tot es realitza sota un estricte compliment de les normes anti-Covid, però alhora en un ambient veritablement festiu: la gratitud visible a la cara dels refugiats ajuda a superar les barreres de l'idioma. Molts d'ells demanen ajudar i col·laborar en el servei, lluint amb orgull el peto blau amb el logotip de Sant'Egidio.
Actualment hi ha al voltant de 15.000 refugiats a Lesbos, molts dels quals han quedat “atrapats” a l'illa durant anys, vivint en condicions dramàtiques en camps legals i il·legals de Moria. Moltes ONG han deixat de cooperar i han abandonat l'illa en els últims mesos, també han augmentat els episodis d'intolerància i violència. Justament per aquesta raó, la presència de Sant'Egidio és un signe de lleialtat que transmet estabilitat a les vides inestables i convida a l'esperança.