El 10 de juliol de 1990, fa exactament trenta anys, després de dos dies de col·loquis a Sant'Egidio, les delegacions del Govern de Moçambic i de la Renamo publicaven el primer comunicat conjunt en què, "bo i reconeixent-se com a compatriotes i membres de la gran família moçambiquesa", expressaven "interès i disponibilitat per fer tot el que sigui possible per impulsar una recerca constructiva que dugui a una pau duradora per al seu país i per al seu poble", i esbossaven aquell "mètode" que guiaria les negociacions fins a la firma de la pau, el 4 d'octubre de 1992:
"deixar de banda allò que divideix i centrar-se, prioritàriament, en allò que uneix", per establir una base de treball comú de manera que, en un esperit de comprensió mútua, puguin entaular un diàleg per discutir sobre els seus diferents punts de vista".
El document, que duu la firma d'Andrea Riccardi i Matteo Zuppi, de la Comunitat de Sant'Egidio, de mons. Jaime Gonçalves, arquebisbe de Beira, i de Mario Raffaelli del Govern italià , juntament amb els dos representants moçambiquesos, Armando Emilio Guebuza, de la FreLiMo, i Raul Manuel Domingos de la ReNaMo, obre les negociacions en què van treballar intensament durant dos anys per a la pacificació del país.
Amb la pau començava per al Moçambic una nova etapa, una fase de desenvolupament econòmic i social, però també un temps de desafiaments, com la lluita contra la sida. En aquesta història la Comunitat de Sant’Egidio sempre ha estat al costat del poble moçambiquès per fer front als desafiaments. Avui, en un moment en què noves amenaces de violència planen sobre el nord del país, és més pertinent que mai recordar el procés de pacificació que s'obria fa 30 anys, i el valor d'aquell "mètode" que va permetre trobar les vies de la unitat i tornar la pau al país.
Moçambic i la Comunitat de Sant'Egidio (IT-EN-DE-FR) (actualizat a 2019)
EL LLIBRE
Mozambico dalla guerra alla pace (R.Morozzo della Rocca)
TEXT DEL PRIMER COMUNICAT CONJUNT
Del 8 al 10 de juliol de 1990, a la seu de la Comunitat de Sant’Egidio de Roma, s'han dut a terme una sèrie de trobades directes entre una delegació del Govern de la República popular de Moçambic, encapçalada per Armando Emilio Guebuza, ministro de transport i de comunicacions, i una delegació de la RENAMO, encapçalada per Raul Manuel Domingos, cap del departament de relacions externes.
Mario Raffaelli, representant del Govern de la República italiana, Andrea Riccardi i Matteo Zuppi, ambdós de la Comunitat de Sant’Egidio, i Jaime Gonçalves, arquebisbe de Beira, han participat a les trobades en qualitat d'observadors.
Les dues delegacions, bo i reconeixent-se com a compatriotes i membres de la gran família moçambiquesa, han manifestat la seva satisfacció i el seu agraïment per aquesta trobada directa, oberta i franca, la primera que s'ha produït entre les dues parts.
Les dues parts han expressat interès i disponibilitat per fer tot el que sigui possible per impulsar una recerca constructiva que dugui a una pau duradora per al seu país i per al seu poble.
En consideració del major interès de la nació moçambiquesa, les dues parts han acordat deixar de banda allò que les divideix i centrar-se, prioritàriament, en allò que les uneix, per establir una base de treball comú de manera que, en un esperit de comprensió mútua, puguin entaular un diàleg per discutir sobre els seus diferents punts de vista.
Les dues delegacions han confirmat la seva disponibilitat per dedicar-se plenament, en un esperit de respecte i comprensió mutus, a buscar una base de treball que permeti posar fi a la guerra i crear les condicions polítiques, econòmiques i socials necessàries per construir una pau duradora i normalitzar la vida de tots els ciutadans moçambiquesos.
En acabar les reunions, les dues delegacions han decidit reunir-se novament al moment adient a Roma, en presència dels mateixos observadors. Han expressat satisfacció i agraïment per l'esperit d'amistat i per la hospitalitat i el suport que han mostrat el govern italià i tots els que han contribuït a fer possible aquesta trobada.
Sant’Egidio, Roma, 10 de juliol de 1990.