Situació del covid-19 a Perú
Fins avui a Perú hi ha hagut més de 250.000 contagiats i més de 8.200 morts a causa del coronavirus. És especialment preocupant la ràpida difusió de la pandèmia per les províncies i el fet que els hospitals hagin estat plens durant setmanes (sense llits de cures intensives i amb la possibilitat de rebre oxigen només si es paga). El preu de les mascaretes i del gel s'ha multiplicat. Les principals fonts de contagi són els mercats municipals, plens de gent que necessiten vendre i comprar. Sembla que la quarantena no es respecta a la perifèria de Lima. L'estat d'emergència durarà fins al 30 de juny. Hi ha el toc que queda. Actualment les esglésies estan tancades.
També aquí, com en molts altres indrets del món, hi ha hagut casos positius de covid-19 a moltes residències per a ancians, que ara mateix estan tancades a les visites.
Moltes persones fugen a peu de la capital, Lima, i d'altres grans ciutats com Chimbote, Chiclayo y Trujillo. Han de decidir si morir de gana o pel virus. Per això a la carretera panamericana hi ha llargues cues de persones que, desesperadament, volen tornar a la seva casa de la Sierra, perquè a la ciutat hi han perdut la feina.
Un "restaurant sobre rodes" amb rètol de Sant'Egidio
En aquesta alarmant situació, la Comunitat de Sant'Egidio de Lima segueix al costat no només de les persones que viuen al carrer, sinó també dels ancians que viuen sols i de les famílies que han perdut la feina, augmentant així la necessitat d'aliments. Persones que, per la seva fràgil situació, no poden moure's i deixar les poques coses que tenen.
Al centre de la ciutat de Lima hi ha més de 3000 persones sense sostre, el 10% al centre històric, dels quals el 58% tenen més de 65 anys. La Comunitat de Lima, des de l'inici de la quarantena, ha dut aliments i mascaretes als sensesostre que tenen un lloc a la plaça Italia, al barri de Barrios Altos, i a la plaça Monserrate, on hi ha la seu de la Comunitat, i als ancians que viuen sols a casa seva. Un gest que en aquest període pot salvar famílies senceres de fam.
Un crit que fa canviar de direcció
"La Rinconada" de Monserrate és un complex de casetes del centre de la ciutat on viuen unes 40 famílies que, malauradament, comparteixen canalitzacions i serveis higiènics. La situació és molt difícil, la majoria de mares i àvies s'han contagiat.
Un dissabte per la tarda, una nena de l'Escola de la Pau truca a un dels joves de la Comunitat plorant perquè la seva mare estava malalta de covid-19 i li costava molt respirar.
Un crit d'ajuda que va "obligar" aquell jove –i els seus amics– a superar la por, a sortir de casa i endinsar-se per les "casetes" per dur-li ajuda: no només aliments sinó sobretot una presència amiga i moltes indicacions per contenir el contagi.
Són molts, els que s'adrecen a la Comunitat en aquest temps dramàtic: el treball d'aquest temps consisteix a no deixar d'escoltar ningú.