Una bona notícia dels Estats Units: queda abolida la pena de mort a Colorado

Un pas més en la direcció del respecte de la vida, sempre, fins i tot la de qui hagi pogut cometre crims greus, sense excepcions. Colorado, amb la firma per part del governador Jared Polis de la llei Sb20-100, fa avançar el món cap a una justícia capaç sempre de no humiliar la vida. El 31 de gener, amb 19 vots a favor i 13 en contra, el senat –de majoria republicana– va aprovar la llei, i el passat 26 de febrer, amb 37 vots a favor i 27 en contra, va ser aprovada per la Cambra de diputats, de majoria demòcrata.

La Comunitat de Sant'Egidio rep amb satisfacció la notícia de l'abolició de la pena capital a Colorado, el 22è estat americà que abandona la pena capital, juntament amb la commutació a cadena perpètua de la pena dels tres últims condemnats a mort de l'estat. Es tracta d'una victòria que ve de lluny, gràcies al treball de grups abolicionistes com Equal Justice USA, abolicionistes històrics, com Dave Atwood, pioner de la lluita per la defensa dels drets humans i fundador de la Coalició texana, que des de finals dels anys 90 col·labora amb Sant'Egidio en aquesta causa, i pel creixement del moviment bipartidista de diputats i senadors americans contra la pena capital, més en sintonia amb el rebuig radical de la pena de mort que conté la revisió del Catecisme de l'Església catòlica impulsada pel papa Francesc, per a qui la pena capital és sempre "inadmissible".
 
És una altra senyal del debilitament de la pena capital als EUA –fins i tot en un temps marcat per les preocupacions derivades de la difusió de la pandèmia de coronavirus i dels forts impulsos justicialistes, inclosa la represa de les execucions americanes a nivell federal, impulsada per l'administració Trump– a causa, entre altres motius, del creixement del coneixement dels nombrosos errors del sistema judicial, el nombre d'innocents que hi ha als corredors de la mort i el creixement del moviment de famílies de víctimes que s'oposen a la pena de mort. Un coneixement que va acompanyat de lluites dels abolicionistes mundials i del creixement de moviments globals contra la pena capital, com el moviment transnacional de les 2000 ciutats contra la pena de mort, les "Ciutats per la Vida".