Sant'Egidio –que aquests dies està present amb una delegació a Sudan del Sud– s'alegra per aquest acord entre el president, Salva Kiir Mayardit, i el líder de l'oposició, Riek Machar, un acord que obre el camí a la formació d'un govern d'unitat nacional, desitjat des de fa temps, i el considera una manera d'animar a continuar amb més convicció el paper de mediador que té des de fa temps la Comunitat per arribar a la pau en aquell país, després d'uns dolorosos anys de guerra civil.
"Es tracta –explica Paolo Impagliazzo– d'una important baula per refermar el camí cap a la pau i el definitiu cessament de les hostilitats, que van decidir totes les parts en lluita el passat gener a Roma".
Precisament a Sant'Egidio, gràcies a la mediació de la Comunitat, es va firmar el passat 13 de gener la "Declaració de Roma", a la qual es van sumar també els grups de l'oposició que s'havien quedat fora dels acords d'Adís Abeba de 2017, reunint així per primera vegada totes les faccions polítiques del país.
El document, resultat d'un llarg treball de mediació entre les parts, es basa en tres eixos: el compromís per un cessament de les hostilitats; el compromís per debatre i valorar –amb Sant'Egidio– mecanismes per resoldre les divergències; la garantia per a les organitzacions humanitàries que podran actuar al país per ajudar la població civil. Van firmar la Declaració els membres de la delegació del govern central de Sudan del Sud, els representants dels Moviments d'oposició sudsudanesos que no es van afegir a l'acord de pau revitalitzat de 2018 a Addis Abeba (SSOMA) i els de l'oposició que sí que van firmar l'acord.
En la declaració final s'havia manifestat també l'agraïment pel que va fer el papa Francesc amb la seva crida a deixar de banda les diferències i buscar el que uneix, agenollant-se davant dels líders del país per implorar-los la pau.
Posteriorment, a mitjan febrer, es va celebrar, també a Sant'Egidio, la primera volta de negociacions després de la Declaració de Roma. Hi van participar uns cinquanta delegats en representació del govern del país africà, de totes les forces polítiques de l'oposició (SSOMA, SPLM/IO, NDM, OPP, FDs) i d'alguns observadors internacionals, com l'IGAD, les Nacions Unides i la Unió Europea. La trobada, que va ser possible gràcies a la mediació de Sant'Egidio, va sancionar l'entrada del SSOMA, sigla que reuneix tots els moviments d'oposició que no es van afegir a l'acord de pau d'Adís Abeba del setembre de 2018, en el mecanisme de verificació i supervisió de l'alto el foc.
Les negociacions continuaran les properes setmanes i abordaran la governança i les causes principals del conflicte; la propera ronda estarà dedicada a la trobada entre els caps militars que hauran de transformar en operatives les decisions preses en relació a l'alto el foc, i se celebrarà el mes de març. Per tal d'afavorir les properes trobades entre les parts –que tindran lloc novament a Roma– una delegació de la Comunitat de Sant’Egidio està aquests dies a Juba.