Aquests dies s'ha celebrat a la Comunitat de Sant’Egidio la primera ronda de negociacions després dels acords d'alto el foc a Sudan del Sud que es van firmar a Roma el passat 12 de gener. Han participat en les negociacions uns cinquanta delegats en representació del govern del país africà, de totes les forces polítiques de l'oposició (SSOMA, SPLM/IO, NDM, OPP, FDs) i d'alguns observadors internacionals, com l'IGAD, les Nacions Unides i la Unió Europea.
La trobada, que ha estat possible gràcies a la mediació de Sant'Egidio, sanciona l'entrada del SSOMA, sigla que reuneix tots els moviments d'oposició que no es van afegir a l'acord de pau d'Adís Abeba del setembre de 2018, en el mecanisme de verificació i supervisió de l'alto el foc. "Es tracta d'un pas necessari i crucial per a la consolidació del procés de pau –ha declarat Paolo Impagliazzo, que ha encapçalat la mediació de la Comunitat de Sant’Egidio–, perquè es garantiran la seguretat de la població civil i l'accés de les organitzacions internacionals a tot el país". Barnaba Marial Benjamin, enviat especial del president Salva Kiir, ha agraït a Sant'Egidio que hagi creat les condicions per a un "diàleg inclusiu" i ha comentat: "Estem en el bon camí cap a la pau, tan desitjada pel papa Francesc, i tenim el mandat i la bona voluntat per recórrer-lo". En nom del SSOMA, el general Thomas Cirillo Swaka ha afirmat "el compromís amb el cessament de les hostilitats sobre el terreny i els tons amenaçadors a les xarxes socials per crear les condicions favorables al diàleg".
Les negociacions continuaran les properes setmanes i abordaran la governança i les causes principals del conflicte; la propera ronda estarà dedicada a la trobada entre els caps militars que hauran de transformar en operatives les decisions preses en relació a l'alto el foc, i se celebrarà el mes de març també a Roma.
Rome resolution on monitoring and verification of CoHa 2017 >>