75 anys després de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el Dia de commemoració en record de les víctimes de l'Holocaust –que se celebra el dilluns 27 de gener– no és una simple commemoració, sinó un recordatori a les institucions i als ciutadans perquè estiguin més atents al creixement dels prejudicis antisemites i racistes, que sovint van acompanyats d'accions violentes i discriminatòries.
Són motiu d'alarma l'aparició, sobretot entre els joves, de moviments nacionalistes, sobiranistes i xenòfobs a diferents països europeus. A Itàlia, des de 2019, hi ha hagut 181 episodis d'antisemitisme, mentre que a Europa s'han produït greus actes de violència, com l'atac a la sinagoga de Halle (Alemanya). El que ha passat avui a Mondovì –han pintat "Jueus aquí" a la porta de la casa del fill d'una dona que va ser deportada als camps d'extermini– és el darrer d'una sèrie de gravíssims actes de discriminació i racistes que suscita indignació i preocupació.
Cal facilitar a tots els nivells, des de les escoles i les universitats, la resposta més eficaç a l'odi el coneixement i la cultura. És necessari donar a conèixer la història recent i també és necessari afavorir la creació de lligams entre persones i comunitats: la gent odia aquell que considera "diferent" perquè no el coneix. També és necessari per contrarestar el cada vegada més preocupant llenguatge de l'odi que circula pel web i contagia molta gent.
La reflexió sobre la Xoà va ser determinant per a la pau i la reconciliació a Europa després de la II Guerra Mundial. Però el record de l'abisme d'Auschwitz no és només cosa del passat. És un advertiment que el nostre continent no pot deixar passar: ara que estan desapareixent els supervivents i testimonis d'aquella immensa tragèdia és un deure de tothom recopilar el seu record i transmetre'l a les generacions futures. Es tracta d'un deure bàsic davant d'un antisemitisme amenaçador –i no només amb les paraules– tal i com demostren els recents atacs a les comunitats jueves de Halle (Alemanya) i de Monsey (Estats Units).
Avui més que mai és necessari mantenir el record i convertir-lo en un factor de construcció d'una nova cultura que sàpiga acollir i valorar les diferències i les particularitats de cada poble i de cada religió.
Actes de Sant'Egidio en ocasió del Dia de commemoració en record de les víctimes de l'Holocaust
Roma, 27 de gener de 2019. Casa dell'Architettura
Milà, 2 de febrer. Memorial de la Xoà
Més informació
La resposta a l'antisemitisme? Més cultura, més coneixement (IT) d'Andrea Riccardi
Nous itineraris d'amistat per a jueus i cristians (IT) d'Ambrogio Spreafico