"Cada dia a Honduras mor de manera violenta un menor de 18 anys. Per a un país que no està en guerra, és una dada alarmant". Són paraules d'Henrietta H. Fore, directora general d'Unicef, després d'una missió a Honduras.
"Malgrat els esforços per reduir la violència i protegir els ciutadans més joves –continua–, Honduras encara és un lloc perillós per a molts infants i joves. Les bandes atemoreixen els barris de tot el país i proposen als joves una decisió impossible: entrar a formar part de la banda o morir".
A Honduras més de mig milió d'infants en edat d'educació secundària no van a l'escola, 1 de cada 2 els primers cursos i 2 de cada 3 els cursos superiors. Deixar l'escola moltes vegades és l'únic camí que tenen els joves per fugir de les amenaces, les intimidacions i el reclutament forçat a les bandes, especialment en el trajecte d'anada o tornada de l'escola, a les zones controlades per les bandes.
La combinació de violència, pobresa i manca d'oportunitats d'educació fa que milers d'infants i famílies marxin de casa seva. Sense accés a protecció i a itineraris segurs d'emigració, la majoria es veu obligada a emprendre camins perillosos on corren el perill de patir violència, explotació i abusos.
Aquests dies reprenen la seva activitat les Escoles de la Pau de Sant'Egidio de Villa Nueva i del Mercado Belén de Tegucigalpa. És una primera resposta a aquesta situació de violència i d'abandonament dels menors hondurenys. L'Escola de la Pau es presenta com una resposta a aquesta situació dramàtica, com un espai lliure que dona als infants de les perifèries més violentes la possibilitat de viure una alternativa concreta i rebre una educació en la pau.