A LES PRESONS AFRICANES

La visita expressa una relació personal i continuada, que prova de fer participar el màxim nombre de detinguts. És el primer i important gest d'amistat, que permet alhora conèixer possibles violacions de drets i senyalar les necessitats més urgents.

El contacte amb les famílies

La Comunitat intenta establir contacte amb les famílies dels detinguts que, en diversos casos, és una autèntica investigació, perquè la majoria de presos estan en presons molt allunyades dels llocs on viuen els seus familiars.

Intercanvia notícies i facilita les visites dels parents. Restablir els lligams familiars és especialment important per als menors detinguts.

L'assistència legal

Es tracta d'una sèrie d'accions a favor dels detinguts que esperen el judici. Aquestes accions van des de la sol·licitud de la documentació del cas –que sovint està a la comissaria on es produeix l'arrest– fins a la remuneració d'advocats sense els quals no es pot cursar el procediment.

Sovint hi ha casos de detinguts que, per motius associats a la pobresa, s'estan a la presó, "oblidats" durant anys, després d'haver complert la condemna perquè no tenen defensa legal de cap tipus. L'actuació de la Comunitat ha permès resoldre centenars de casos d'aquest tipus.

L'alfabetització, l'escola i la formació professional

A la presó s'organitzen cursos d'alfabetització i d'educació primària, així com cursos de formació professional, per als presos, que els serviran per a la reinserció a la societat quan acabin la condemna. Els cursos d'educació primària són molt importants per als menors detinguts. En acabar l'escola poden fer l'examen i obtenir el diploma corresponent. A les presons de Nakuru (Kenya) i de Bukavu (RDC), els adolescents participen en les activitats de es Escoles de la Pau.

Molts joves, en sortir de la presó, gràcies als apadrinaments poden gaudir d'una beca d'estudis i seguir estudiant.

A les presons de Moçambic s'imparteixen cursos professionals de diferents tipus, des dels de tall i confecció (per fer petits objectes de tela, com moneders i bosses) fins a estudis d'artesania del vímet (cistells, bosses, etc.) i de catifes i teles. Està previst impartir un curs d'ebenisteria amb un mestre-artista que ensenyarà als presos. Hi ha cursos per a sabaters, fusters, operaris del zinc i de terrissa. A la presó de Lichinga (nord de Moçambic) s'imparteix un curs de formació professional per a flequers. Amb una aportació de 250 euros s'ha construït al pati un forn de llenya que produeix uns 400 pans al dia, que es vendran fora de la presó. Un cop per setmana, cadascun dels 200 presos de Lichinga rep un pa acabat de fer.

L'ajuda alimentària

La manca d'aliments, d'aliments sans i d'aigua neta són una pena afegida, un plus d'injustícia. El menjar, efectivament, és el primer dret que cal garantir, un dret fonamental per a sobreviure. A les presons es menja a quasi arreu un cop al dia, només un plat de polenta, i si la família està massa lluny o és massa pobra per dur menjar, hi ha el risc de caure en greus estats de malnutrició. Actualment la Comunitat reparteix complements nutricionals a milers de presos.

El 25 de desembre a moltes presons on la Comunitat fa el servei s'organitza el dinar de Nadal, en l'esperit d'una gran família que no té límits. El dinar, per a molts presos, és l'únic àpat de veritat de tot l'any i és una ocasió especial de festa, en què sovint també participa el personal de presons.

L'ajuda sanitària

La vida a la presó comporta greus perills per a la salut. La malnutrició és una primera i immediata causa de debilitat que predisposa a contreure moltes malalties. Però també la manca d'espai, dormir al terra, la manca d'aigua i de mesures higièniques fomenten que sorgeixin greus patologies. La Comunitat reparteix medicaments de primera necessitat i material per a la higiene: sabó, sobretot, però també raspalls de dents.

També reparteix mosquiteres, roba interior, roba, estores o matalassos i filtres per purificar l'aigua per beure.

En algunes presons metges voluntaris fan visites dermatològiques i ginecològiques per a les dones embarassades i proves de sida amb el programa DREAM. S'han organitzat cursos de reciclatge del personal d'infermeria de les presons.

Les actuacions estructurals

La Comunitat treballa per millorar les condicions de salut dels presos mitjançant projectes de tipus estructural. En algunes presons africanes s'han construït ambulatoris, s'han fet pous o s'han construït cisternes d'aigua corrent.

Pregària i catequesi

Fins i tot dins de la presó es pot creure i esperar que els homes i les dones puguin viure en pau i reconciliar-se. A moltes presons la Comunitat proposa a qui ho vulgui, moments de pregària i de lectura de l'Evangeli amb catequesis. Preguem amb els malalts i pels malalts, pels sers estimats i per recordar els que pateixen més, com els condemnats a mort i les persones afectades per desgràcies, per guerres, per la fam i la pobresa.

En els detinguts hi ha un gran desig de "bé" que cal fer emergir i suscitar. Aquest desig moltes vegades queda amagat darrere d'una experiència de violència, de patiment i de ràbia. Comunicar l'Evangeli significa donar esperança i futur a qui no en té, perdó i amor.

Moçambic i Malawi - Emergència pel cicló Idai

El devastador cicló Idai que ha afectat Malawi i Moçambic ha provocat enormes pèrdues en vides humanes, la destrucció de la ciutat de Beire i la "desaparició" de pobles sencers. Una tragèdia de dimensions colossals que es va actualitzant constantment.

Per a la Comunitat de Sant’Egidio és un drama proper, perquè hi ha moltes Comunitats tant al Malawi com al Moçambic,
on el Centre DREAM per al tractament del VIH i el centre nutricional de Beira han patit greus desperfectes, mentre que el barri de barraques on vivien els infants i els malalts ha quedat totalment destruït. 

Des de les primeres hores de la tragèdia Sant'Egidio va posar en marxa als dos països una xarxa d'auxili:

- distribució diària d'aliments, medicaments, aigua potable, roba i sabates a Beira als pobles:  PERSONES
- vacunes contra el còlera:  8.000 infants
- reactivació immediata de la teràpia contra el VIH a Beira i Manga Chingussura
- reconstrucció de les cases d'ancians pobres al Malawi

Per tenir notícies actualitzades sobre la situació i SOBRE LA NOSTRA AJUDA FES CLIC AQUÍ

NECESSITEM L'AJUDA DE MOLTA GENT PER RESPONDRE A L'EMERGÈNCIA ALIMENTÀRIA I PER ACTIVAR LA RECONSTRUCCIÓ 

POTS FER UN DONATIU ARA AMB EL FORMULARI SEGÜENT O FENT UN  INGRÉS BANCARI